Miljöpartist vägrar göra uttalande

Miljöpartiet i Östergötland och lokalpolitikern Rune Tessin har kommit överens om ett uttalande. Men Rune Tessin vill inte uttala uttalandet.

2 november 2012 09:12

Det har nu gått snart två veckor sedan Rune Tessin deltog i en barngala i Kulturhuset. Hans sång och trummande om en "negerby" spreds via en film på nätet vidare till tidningar och radio, både i och utanför Sverige.

På sociala medier blev debatten het.

Kritiker menade att sången var rasistisk. Miljöpartiets distriktsordförande Bror-Tommy Sturk blev både arg och ledsen över ordvalet och Tessins försvar för att få använda ord som "neger". 71-årige Tessin argumenterade med att ordet använts sedan hans barndom.

- Vi inom partiet har pratat med Rune Tessin ordentligt nu. Det har förts samtal både inom distriktet och på riksplanet. Jag tror att Rune förstår att det han sagt strider mot vår värdegrund, säger Bror-Tommy Sturk.

En överenskommelse om ett uttalande har gjorts. När Corren ringer Rune Tessin för att få ta del av uttalandet vill han inte prata om saken. Undertecknad borde istället skämmas och be om ursäkt, säger han.

Jag har pratat med Bror-Tommy Sturk om att du ska göra ett uttalande. Vill du göra det?

- Det kan han säga själv. Jag tänker inte säga det. Nu talar vi inte mer om detta.

Uttalandet som Tessin skulle göra är kort och återges av Bror-Tommy Sturk: "Jag accepterar att vi i Miljöpartiet inte använder ordet neger."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Willsäter /Corren