Han vill att Norrköping ska ha en egen valuta

Norrköpingspengar. En egen valuta i kommunen. Det tror miljöpartisten Per Almgren är lösningen för att minska arbetslösheten och förbättra ekonomin.

31 oktober 2012 07:30

Nollva, Norrköpings lokala valuta, så skulle de nya Norrköpingspengar kunna heta funderar Per Almgren.

- Egentligen kan de heta vad som helst. Några mynt tror jag inte att man ska ge sig på att trycka upp, det blir för dyrt. Men sedlar har man gjort på andra orter där en lokal valuta införts, säger Per Almgren.

För honom är det ett alternativ till lösningen både på landets och kommunens ekonomi samt arbetslösheten. Per Almgren vill införa nya ekonomiska system. Istället för att tro på en oavbruten ekonomisk tillväxt anser han att vi bör krympa vår ekonomi. Nu lämnar han en motion till kommunfullmäktige med fyra förslag.

- Idag blir människor mer och mer skuldsatta samtidigt som färre äger mer. Det här skulle ändra på detta, säger Per Almgren.

Vad hoppas du uppnå med din motion?

- Att de här frågorna diskuteras och att det blir en medvetenhet om hur det fungerar idag. Kommunen borde i sin budget ligga nära den undre gränsen för överskott, tycker Per Almgren.

<p>Lokala valutor i världen</p>

Idén om egna valutor förekom bland annat under den stora depressionen på 1930-talet. Det fungerar så att företag i en region eller en stad tar fram en valuta som endast kan användas lokalt.

Höganäs har inför sin egna valuta, Euronäs som lanserades 2010 och har tagits fram i samverkan mellan kommunen och handlarna i staden.

Både i Europa och utanför finns det många länder som har haft, har eller planerar att införa egna valutor.

Det kan vara en egen valuta eller ett komplement till landets valuta.

Nu finns många samhällen i USA som går förbi dollarn och skapar egna valutor i ett försök att hjälpa både konsumenter och företag kämpar i lågkonjunkturen. Detroit är ett exempel. Enligt beräkningar finns mer än 75 lokal valutor i USA.

I Michigan har än 100 företag accepterar Bay Backs, bland dem restauranger, B & B, en läkare, revisor och även en tarot kortläsare. Det vanliga är att en grupp företag ger ut valutas som sedan ger rabatt.

Även i England, East Sussex, skapade eget pund förra året. Det finns nu 31.000 Lewes pounds i omlopp och mer än 130 handlare som accepterar dem.

Ekonomer är oense om nyttan av lokala valutor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!