Fälld och frikänd - nu inför rätta igen

I augusti var det nära en uppgörelse mellan Hells Angels MC, HA, i Norrköping och personer med kopplingar till gänget Outlaws. En 37-årig provmedlem i HA greps i samband med intermezzot. På fredagen ställdes han inför rätta för grovt vapenbrott.

20 oktober 2012 08:39

Rättegången hölls i polishusets säkerhetssal och var välbesökt av personer med kopplingar till HA. Där syntes bland andra fullvärdiga, västklädda medlemmar i mc-gänget från Norrköping, Stockholm och Eskilstuna.

På åhörarplats fanns också några yngre män med mer oklar anknytning. Klädkoden för dagen var informell, d v s skärmmössorna behölls på i rättssalen.

En av åhörarna var iförd en stickad mössa dekorerad med bokstäverna A.C.A.B, en förkortning av engelska uttrycket "All cops are bastards". Vilket i ungefärlig översättning betyder "alla snutar är skitstövlar". Samma förkortning återkom i decimeterhöga bokstäver på mössbärarens tröja.

Rätten hade dock inget att invända mot klädkoden för dagen. Mössbäraren fick däremot en tillsägelse om att något spring ut och in i rättssalen inte var tillåtet.

- Jag gick och pissa, får man inte gå och pissa eller ..? blev reaktionen från mössmannen.

En pistol i handen
Huvudpersonen för dagen, den åtalade 37-åringen, greps tidigt på morgonen den 7 augusti. Vittnen hade kort dessförinnan ringt till polisen sedan några personer med kopplingar till gänget Outlaws uppfört sig provocerande utanför HA:s klubblokal på Stockholmsvägen. Gänget skulle ha varit utrustat med tillhyggen och gjort kaströrelser mot klubblokalen.

När polisen anlände hade fridstörarna avlägsnat sig. Utanför påträffades däremot en 53-årig HA-medlem tillsammans med 37-åringen, som provmedlem i mc-gänget. De hade beväpnat sig och lämnat klubblokalen i samband med provokationen. När polisen kom lade 53-åringen ifrån sig en större kökskniv, 37-åringen höll då en pistol i handen.

Vapnet var en tjeckisk CZ kaliber 9 mm. Pistolen hade 14 skarpa patroner av svenskt, militärt ursprung i magasinet.
I patronläget satt en patron som hamnat på snedden och tillfälligt gjort pistolen oanvändbar.

Vapnet har senare bedömts vara fullt brukbart.

- Det höll på att blossa upp ett riktigt, riktigt allvarligt bråk, berättade en vittnande polis. Han var övertygad om att vapnen skulle ha använts om tillfälle getts.

Vägrade yttra sig
37-åringen erkände via sin försvarare, advokat Mikael Abrahamsson, att han var skyldig till vapenbrott, fast inte ett grovt sådant. Mannen vägrade att själv yttra sig under rättegången.

- Min klient kommer inte att svara på frågor. Han svarar inte ens på frågan om han kommer att svara på frågor, förvarnade advokaten.

Samma inställning hade mannen tidigare i år när han först fälldes och sedan frikändes för ett knivmord i den småländska westernparken High Chaparral.

Dömd flera gånger
Åklagaren yrkade på minst ett års fängelse för 37-åringen, han framhöll att mannen tidigare är dömd för grovt vapenbrott vid sex tillfällen och för vapenbrott vid tre tillfällen.

Dom meddelas den 26 oktober, rätten beslutade att 37-åringen ska sitta häktad i avvaktan på domen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!