Flera fängelsestraff i bedrägerihärva

Sex personer från Norrköping har dömts för att ha fört in och sålt billiga kopior av märkeskläder samt smugglat in cigaretter i landet. Ett bedrägeri i miljonklassen. Flera av de dömda är släkt.

26 september 2012 22:14

100-tals privatpersoner och företag har lurats att tro att de köpt kläder av märkena Polo Ralph Lauren, Polo Sport, LaCoste och Canada Goose samt i mindre utsträckning Lyle&Scott.

Den 28-årige huvudmannen i härvan har sedan början av år 2009 handlat med kläder utan tillstånd och sedan försett dem med kända varumärken. Han har köpt kläderna i Thailand eller något grannland och sedan skickat dem till Sverige, där har mottagarna packat om dem och skickat ut dem till kunderna.

Försäljningen skedde till privatpersoner på Blocket och via massmejl till mindre svenska företag. Kunderna har sedan betalat in pengar mot postförskott till antingen huvudmannen eller hans jämnårige kompanjon.

I miljonklassen
Av Stockholms tingsrätts dom går att utläsa att de här bedrägerierna rör sig i miljonklassen. Huvudmannen själv har i ett mejl angett att han sålt för sex miljoner kronor.

28-åringen har nu dömts till fängelse i två år och åtta månader för grovt bedrägeri, varumärkesintrång samt tullbrott. Han ska dessutom betala ett skadestånd till flera företag och privatpersoner på cirka en halv miljon kronor.

Tre får villkorligt
En jämnårig man som liksom huvudmannen varit mer aktiv i bedrägerierna och som tagit emot betalning på sitt postgirokonto döms till fängelse i ett år och två månader för medhjälp till grovt bedrägeri medhjälp till brott mot varumärkeslagen, medhjälp till bedrägeri, medhjälp till försök till bedrägeri och penninghäleri. Tre av de inblandade döms till villkorlig dom samt dagsböter och en person döms till dagsböter.

Den sjunde personen har inte kunnat delges någon kallelse och har därför inte kunnat höras av rätten.

Förutom skadestånd till märkesföretagen och övriga i den här bedrägerihärvan ska de dömda tillsammans betala rättegångskostnader på drygt 450 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Dick Kjedemar