Poliser håller inne med kritiken

En undersökning som Polisförbundet gjort visar att sex av tio poliser inte vågar framföra kritik på sitt arbete av rädsla för repressalier. Det framgår av en webbenkät där 1 127 medlemmar i Polisförbundet har svarat.

10 september 2012 13:31

På DN Debatt skriver Polisförbundets ordförande att hon under lång tid fått signaler från poliser om att det inte är accepterat att kritisera arbetsmetoder, mål eller ledarskap, och att den som ändå gör det upplever att det får konsekvenser i form av "utfrysning", omplacering, sämre karriär- eller löneutveckling.

Rikspolischefen Bengt Svenson är på semester. Rikspolisstyrelsens (RPS) överdirektör Maria Bredberg Pettersson är därför den som svarar på den hårda kritiken från facket.

-Vi tar de här signalerna på yttersta allvar. Det är absolut nödvändigt med en öppen dialog och högt i tak. Det är ju bara så man kan vara en lärande organisation där man kan diskutera rutiner och förbättra verksamheten, säger hon till TT.

Men kritiken är inte ny för RPS.

-Vi har fått sådana här signaler tidigare och vidtagit ett antal åtgärder.

Redan i våras uppmanande Bengt Svenson länspolismästarna att genom de lokala fackförbunden lyfta fram frågan och en konferens på temat är sedan länge inplanerad till november.

-Vi har ett batteri av åtgärder för att hantera den här utmaningen, säger Maria Bredberg Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!