Porrsurfning kan stå dig dyrt

Polisen i Östergötland varnar för internetbedrägerier: Får du ett meddelande från polisen kan det vara ett försök att stjäla dina pengar.

4 september 2012 19:28

De drabbade personerna har fått upp en skärmsida på sina datorer när de surfat på nätet. På sidan, som låser datorn, har det funnits ett meddelande där användaren krävts på en summa pengar. Efter det blir datorn helt låst.

Många har hört av sig till Norrköpings Tidningar som berättar om exakt det. Polisen bekräftar att det finns många anmälningar om det.

- Någon exakt siffra på anmälningar har jag inte men det är åtminstone ett hundratal. Det har fullkomligt vällt in anmälningar, säger Olof Tjernberg, förundersökningsledare på polisen.

Identiska meddelanden
Meddelandena som beskrivs i anmälningarna är snudd på identiska. Det handlar om att datorn har låsts och att det är polisens enhet för databrott som ligger bakom. För att datorn ska låsas upp måste man betala 100 euro eller 1 000 kronor.

- Men det blir inte bättre för att man betalar. Man ska naturligtvis inte betala, säger han.

Enligt polisen finns det ett visst samband mellan vilka som drabbas. I regel har besökarna varit inne på oseriösa hemsidor, ofta med pornografiskt innehåll. Där - på något sätt - har trojaner installerats på datorerna.

Vad rekommenderar polisen att man gör då?

- Att man inte använder sin dator innan den har rensats från trojanerna. Betala inte - och polisanmäl det, säger Olof Tjernberg.

- Om ingen betalade till dem skulle ju ingen hålla på med det, säger han.

Kräver pengar för fil
Och nu varnar polisen för ytterligare en ny bedrägerivariant. Den senaste riktar in sig på användare som laddat hem filer.

- En del har hört av sig om att de fått ett sms eller ett brev. Där står det att man laddat hem film eller musik och att man måste betala pengar, säger Olof Tjernberg.

Hotar med fängelse
I breven och sms:en antyds det att nedladdningarna är olagliga och att man då är skyldig att betala pengar för det. Om man låter bli hotas man med böter eller fängelse.

- För oss det är alldeles nytt och en del betalar för det. Men det ska man absolut inte göra, säger Olof Tjernberg.

- Som sagt, om ingen betalar för det skulle ju ingen hålla på med det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Lundvall