FP studerade saneringsprojekt för ett renare hav

- Vi har en stor gemensam utmaning när det gäller att få bukt med vattenmiljön i Östersjön, sa Nina Larsson, partisekreterare för Folkpartiet, när hon under torsdagen besökte Valdemarsvik för att informera sig om Miljöprojekt Valdemarsviken.

17 augusti 2012 08:05

- Östersjön är ju ett av de mest utsatta haven i världen. Och därför är det intressant att komma hit och se hur en mindre östersjökommun hanterar ett sånt här ärende, inflikade partikollegan, tillika riksdagsledamoten Mathias Sundin.

De båda politikerna fick en föredragning om projektet av Thomas Örnberg, teknisk chef på kommunen.

Men föroreningarna i Valdemarsviken, som i huvudsak består av krom och kvicksilver, är dock en liten del av allt som skickas ut i det gamla Litorinahavet från länderna runtomkring.

- Under lång tid sågs Östersjön som ett avlopp. Tittar vi på andra sidan havet så har den inställningen varit rådande betydligt längre och förekommer än idag. Vi har således en stor utmaning framför oss, där bland annat övergödningsfrågan är en del av detta.

Nina Larsson menade att lantbruket måste ta sitt ansvar.

- Rent grundläggande handlar det om EU:s långtidsbudget. Vi måste kunna ta del av de miljarder som går till jordbruket för att istället rikta dem mot miljöinsatser, exempelvis forskning, teknikutveckling, vilket verkligen kan bidra till att Europa kan lyfta sig och därmed även förbättra läget för Östersjön.

Läs mer i dagens NT!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!