Kolmårdsmarmor på Mount Everest

En bit av Sveriges hårdaste sten, kolmårdsmarmor, finns nu på toppen av världens högsta berg. Initiativtagare är Marmorbrukets vd Carl Johan Merner.

18 juni 2007 14:23
– Vi vill att alla som bestiger världens högsta berg ska kunna stå på svensk mark. De flesta lämnar flaggor, men vi ville lämna efter oss något mer beständigt och finare. Det svåra var att hitta en klättrare som var galen nog att släpa på stenen hela vägen upp, säger Carl Johan Merner.
Under 1500- och 1600-talen valde kungar och nationalarkitekter att bygga med den gröna kolmårdsmarmorn som fick namnet Swedish Green. Materialet har använts i berömda byggnader som  Blå hallen i Stadshuset, Stockholms slott, Drottningholms slott, Operahuset i Paris och Rockefeller Center.
Äventyraren John E Nilsson blev den som antog utmaningen att bära med sig en bit grön kolmårdsmarmor till toppen av Mount Everest.
– Hade jag vetat vad jag vet i dag skulle jag aldrig låtit mig övertalas till detta. Jag vet att många anser mig vara galen, men att bestiga Everest var bland det tuffaste jag gjort och inte blev det lättare av att släpa på sten till toppen av världens högsta berg, säger Johan E Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!