Osäkert läge efter Delirättegången

Delirättegången i Hovrätten avslutades i dag fredag, men domen är en öppen historia.

8 juni 2012 19:21

Åklagaren Ingemar Welander hade egentligen inga kommentarer efter den sista dagen av rättegången.

Delidelen av rättegången, som handlade om den våldsamma skottlossningen i centrala Norrköping förra sommaren, har avhandlats tidigare under rättegången.

I går var det dags för rånet och försöket till utpressning i Söderköping, där en av de inblandade i skottlossningen utanför Deli, var inblandad.

Kvar i häktet

Resultatet blev att mannen och kvinna får sitta kvar i häktet.

- Det betyder med största säkerhet att de blir fällda, säger åklagaren Ingemar Welander.

Hovrätten har en hel del att fundera över tills domen ska komma den 26 juni.

- Det är svårt att säga hur resultatet blir, säger Welander.

Efter sista rättegångsdagen är han bara säker på en sak, de två som var inblandade i rånet och försöket till utpressning i Söderköping kommer att bli fällda.

Osäkert

Men hur hovrätten kommer att ställa sig till de sju inblandade i skottlossningen utanför restaurang Deli den 28 juni förra året, vågar han inte ha någon uppfattning om.

- Det är mycket osäkert, säger Welander.

Säkerhetspådraget under rättegången har varit stort. Polisen har satt in tung bevakning med både metalldetektorer och kroppsvisiteringar. På läktarna har medlemmar i de båda krigande gängen Outlaws och M16 suttit bänkade.

Vågade inte vittna

Ingemar Welander har använt samma strategi i hovrätten som han gjorde i tingsrätten. Han har riktat in sig på att gängen är kriminella, våldsamma och att de ligger i konflikt med varandra.

Problemet i tingsrätten var att det var svårt att bevisa att de åtalade verkligen stod för skjutandet utanför Deli. Trots att gatan var full av folk under uppgörelsen, ville ingen vittna om vad som hänt och ännu mindre peka ut dem som sköt.

Försiktig

I hovrätten har Welander haft med sig nya vittnen och kompletterande förhör. Nyckelvittnet från tingsrätten har funnits med i hovrätten, trots att han glömt allt som hänt under tingsrättsförhandlingarna.

Bara tre personer dömdes i tingsrätten och det var för småbrott. Längsta straffet blev tre månaders fängelse.

I går, på väg hem från Jönköpings hovrätt, var åklagare Welander dämpat försiktig:

- Nu får hovrätten fundera - på allt. Mer finns inte att säga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!