19-åring åtalas för utpressning

Med hot om våld från kriminella gäng pressade fyra ungdomar jämnåriga på pengar. Men i bakgrunden låg också rivaliteten om en flickas gunst.

1 juni 2012 19:08

Fyra unga män åtalades på fredagen för en rad utpressningsärenden som uppdagades i januari. Men det hela började i en helt annan ände.

Två helt andra ungdomar hade hamnat i konflikt på nattklubben Hugo. Båda hade ett förflutet med samma tjej och den ene brusade nu upp rejält.

Den andre kände sig hotad och bad senare om hjälp av en gammal vän
- som också hade varit
tillsammans med samma tjej.

Denne, en 18-åring, började genom meddelanden på Facebook hota den första mannen och uppgav att han var medlem i det kriminella gänget M16. Om mannen inte gav honom pengar skulle han "sätta en kula i honom".

Hotade kompisen
Men 18-åringen nöjde sig inte med det, utan började nu hota och utpressa även sin andra rival om flickan - alltså vännen, som hade bett honom om hjälp.

Där kommer också 19-åringen in i bilden och ett invecklat spel börjar. Han tar kontakt med 18-åringens vän och erbjuder sin hjälp mot det påstådda hotet från M16.

19-åringen säger sig höra till M16:s rivaler, det kriminella gänget Outlaws, trots att han i själva verket är kompis med 18-åringen.

Nu trodde vännen alltså att han hade båda gängen efter sig. Och de ville ha pengar.

Ynglingen fick först låna 4 000 kronor av sin mamma, lämnade sedan över sin dator och fick slutligen teckna dyra mobilabonnemang för att få ut telefoner till utpressarna.

Till slut anmälde en anhörig utpressningen och de inblandade greps av polisen.

Åtalas för utpressning
Men 19-åringen hade också varit igång med sin verksamhet tidigare och hade i oktober i fjol pressat två män på en påhittad skuld. Antingen skulle de betala 10 000 kronor eller stjäla två crossmotorcyklar åt honom.

Nu åtalas alltså 19-åringen för utpressning och
två fall av utpressningsförsök.

Ytterligare tre åtalas
18-åringen åtalas för utpressningsförsöket på Facebook samt medhjälp till 19-åringens affärer. I bakgrunden av härvan finns också en 17-åring och en 21-åring som åtalas för utpressningsförsök respektive medhjälp.

Alla utom den tidigare ostraffade 21-åringen har en historia av diverse brottslighet, bland annat rån, stölder, hot och narkotikabrott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!