Åtalade visade ointresse i hovrätten

Det uppmärksammade Delimålet slutade i ett fiasko när ingen fälldes i tingsrätten. Men på tisdagen fick kampen mot gängen en ny chans när målet togs upp i hovrätten.

22 maj 2012 21:54

Det var många som reagerade när domen damp ner strax före jul. En våldsam uppgörelse mitt bland oskyldiga middagsgäster i centrala Norrköping kunde gå helt ostraffad.

För efter skottlossningen på Deli bar & kök den 28 juni i fjol dömdes bara tre personer och då för relaterade småbrott. Det hårdaste straffet blev tre månaders fängelse, som då redan hade suttits av genom ett halvår i häkte.

Hårdare straff
Men nu vill åklagare Ingemar Welander se hårdare straff för alla de sju åtalade.

De sex utpekade gängmedlemmarna borde få fängelse för försök till mord, menar han. I andra hand vill han se fängelsestraff för grov misshandel eller misshandel.

Den sjunde åtalade, den 34-årige restaurangmannen som tingsrätten gav tre månaders fängelse för vapenbrott, borde dömas för grovt vapenbrott i stället, enligt åklagaren.

Tung polisbevakning
När hovrätten i Jönköping på tisdagen tog upp fallet var det under tung polisbevakning, med metalldetektorer och kroppsvisiteringar.

På läktarna fanns omkring 15 personer från de båda gänggrupperingarna och även medlemmar från andra delar av landet hade kommit som stöd.

Men av de åtalade var uppslutningen inte lika bra.

Dök inte upp
En av de sju - restaurangmannen - dök överhuvudtaget inte upp. Och två av Outlawsmedlemmarna kom och gick lite som de ville, med halvtimmeslånga förseningar efter pauserna.

Tre av de åtalade var dock mycket punktliga, eftersom de redan sitter frihetsberövade för andra brott och fördes till säkerhetssalen direkt från häktet.

Att vara tillbaka i rättssalen verkade inte glädja någon av de åtalade och flera visade tydligt sitt ointresse med neddragna solglasögon, loja gester och olika tillrop varandra emellan.

Lugnt i salen
Till skillnad från de stökiga tingsrättsförhandlingarna var det dock lugnt i salen och åklagare Ingemar Welander kunde använda premiärdagen till sina yrkanden och en längre plädering.

Under den använde han samma strategi som i tingsrätten - att tydligt visa på att grupperingarna är att räkna som kriminella gäng, att de är våldsamma och att de hade en konflikt med varandra.

Och allra främst: Att alla var på platsen kvällen den 28 juni.

Men i tingsrätten lyckades han aldrig bevisa att de faktiskt stod för våldet.

- Så vi blev ganska överraskade av att han överklagade domen, säger Bo Nilsson, försvarare till 27-åringen, som pekas ut som ledare för M16 i Norrköping.

Med nya ögon
Men i hovrätten verkar ändå metoden vara densamma. En oväntad taktik efter misslyckandet i tingsrätten? Knappast, menar Bo Nilsson.

- Det är inte meningen att det ska vara så mycket nytt i hovrätten, utan man går igenom samma material igen, med nya ögon, säger han.

Detta gör man genom att spela upp inspelningar från tingsrätten vilket kommer att stå för majoriteten av rättegångsdagarna.

Men lite nytt blir det ändå, till åklagarens favör - ett par nya vittnen, bland annat poliser, samt kompletterande förhör med flera personer.

Bland dessa finns det nyckelvittne som i tingsrätten fick minnesförlust, trots att han i polisförhör berättat mycket detaljerat om kvällen och pekat ut de inblandade.

Kanske är han åklagarens stora hopp i rättegången, som pågår fram till den 13 juni och vars dom väntas två veckor senare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!