Black Cobra på väg att lägga ner - men inte här

Det kriminella nätverket Black Cobra, med stark närvaro i Östergötland, kan vara på väg att lägga ner sin verksamhet i Sverige. Men polisen i Östergötland förhåller sig skeptisk till uppgifterna.

22 maj 2012 10:27

Black Cobra bildades ursprungligen i Danmark som en motvikt till det kriminella mc-gänget Hells Angels. År 2005 tog gänget steget över sundet och etablerade sig i Skåne. Gänget spred sig sedan snabbt över landet och anses bland annat ha fästen i Helsingborg och Stockholm.

Black Cobra har även förgreningar till Östergötland, inte minst genom det nära allierade gänget M16 som grundades i Linköping 2010.

 

Enligt källor till Sydsvenska Dagbladet ska dock ledningen för Black Cobra nu ha valt att lägga ner verksamheten. Till en början ska avdelningen i Skåne, med uppskattningsvis 200 medlemmar, avvecklas. Tanken är att även de andra avdelningarna i landet så småningom ska gå samma öde till mötes.

 

Ett av skälen till den frivilliga avvecklingen är, enligt Sydsvenskan, det tryck som polisen har utsatt gängmedlemmarna för genom bland annat insatser som Operation Serum. Ett annat skäl uppges vara att ledande företrädare för gänget har fått "andra intressen", inte minst i form av ett lugnare familjeliv.

En följd av det påstådda beslutat att lägga ner Black Cobra blir att "varumärket" - den svart-vita kobran - inte längre ska kunna användas för att sprida skräck och utöva utpressning. Enligt Sydsvenskan ska medlemmarnas tröjor i Skåne ha samlats in.

Polisen i Östergötland, som lagt ner stora resurser på att bekämpa gängkriminaliteten i länet, verkar ha blivit tagen på sängen när det gäller uppgifterna om att Black Cobra kan försvinna. Corren pratade på måndagen med en polis som har god kännedom om den organiserade brottsligheten i Östergötland:

- Jag har inte hört ett ord om det här tidigare, säger han.

 

Från den högsta polisledningens sida var man fåordig:

- Vi i Östergötland arbetar nu med att bedöma och efterforska dessa uppgifter. I övrigt har vi inga kommentarer att ge, säger Robert Kalmendal, chef för narkotika- och underrättelseenheten vid polisen i Östergötland.

Ronald Malmqvist, chef för kriminalunderrättelsetjänsten i länet, har inte sett några tecken på att Black Cobra är på väg att upplösas.

- Det känns osannolikt. Men självklart måste vi kontrollera det.

Varför är det osannolikt?

- Jag tror inte att alla gängmedlemmar på en gång skulle vilja upphöra med sitt leverne, säger Malmqvist till Corren.

Enligt kriminalunderrättelsetjänstens chef är Black Cobra fortfarande aktiva i Östergötland.

- Det är ett konstant problem för oss i Östergötland. Vi har problem i alla våra tre stora städer med gängkriminalitet. Men jag har ingen uppfattning om de kriminella gängen växer eller krymper.

Corren pratade på måndagen även med en person utanför myndighetssfären som har djupa kunskaper om den lokala gängkriminaliteten.

- Det är mycket möjligt att Black Cobra i Skåne kommer att lägga ner verksamheten. Men Black Cobra i resten av landet är fristående och har andra ledare. De kommer inte att ta av sig tröjorna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!