Om cynism och hängivenhet

30 april 2012 13:07

I Bangladesh lever miljontals människor under hotet att översvämmas medan fattigdom och kvinnoförtryck präglar deras vardag. Dit kommer biståndsarbetaren Sofia Paulin från Stockholm. Janne, hennes man, har vänt jobbet som framgångsrik rektor ryggen för att vara hennes medföljare och ta hand om parets två förskolebarn. Familjen står i centrum för Helena Thorfinns debutroman Innan floden tar oss.

Författaren har själv arbetat tre år vid ambassaden i Dhaka, huvudstaden i Bangladesh. Som utvecklingsanalytiker på Sida och Rädda Barnen är hon väl insatt i det hon skriver om. Skriva kan hon också. I många år var hon journalist på SvD, TV4 och SVT. Proffsigt och initierat beskriver hon svenskarnas brutala möte med en svårhanterlig verklighet, fjärran från vad de föreställt sig i sin trygga hemmiljö.

Hennes bok är en tendensroman och som läsare får man det tydliga intrycket att Thorfinn i naturalismens och Georg Brandes anda vill "sätta problem under debatt". Det har sina risker. I Innan floden tar oss finns långa avsnitt som alltför mycket påminner om föreläsningar. De belyser hur biståndsprojekt och sammanträden kan se ut, men borde ändå ha skalats bort, därför att de tynger framställningen.

Lyckligtvis innehåller romanen också så mycket mer. Där finns den levande berättelsen om tre systrar från en fattig by. Via dem ger Thorfinn liv åt kvinnotragedier och kvinnokraft. En av dem mördas av sin svärmor och make, när föräldrarna inte klarar av att betala hela hemgiften och hon ingen son föder, en av dem visar sig vara affärsgeni och en blir barnflicka hos Sofia och Janne. Våldtäkt lika väl som finstämd kärlek finns i deras värld.

Med svidande allvar gisslar Helena Thorfinn en ambassadverksamhet som går ut på att diplomaterna ilar mellan luncher och middagar. Hon klär av skandinaviska näringsidkare som profiterar på bistånd medan deras arbetares situation ligger på helvetesnivå. Och hon vågar sig på att ifrågasätta om nolltolerans till korruption är bästa sättet att hjälpa de riktigt fattiga i länder där mutor och hot är vardagsföreteelser.

Hennes budskap är att det är resultaten och inte revisionerna man bör rikta in sig på, när man avgör om ett projekt skall få fortsätta eller inte.

Innan floden tar oss är fylld av dramatiska händelser, av känsloladdade relationer och färgstarka personer. Katastrofer, karriärhunger, maktkamp, kärlek, otrohet, avundsjuka, inkompetens, graviditeter och abort. Allt finns med. Ändå känns berättelsen sval. Därmed inte sagt att den är ointressant. Det är läskiga strukturer den avslöjar, boken som handlar om småttighet, girighet och cynism lika mycket som om hängivenhet.

HELENA THORFINN

Innan floden tar oss

Norstedts

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!