Poesiafton med stor spännvidd

Det blev en poesikväll med stor spännvidd såväl
i ålder som text. Allt från etablerade författaren Sven Wernström, aktuell med ny bok, till den yngsta, 14-åriga Zuzu Rabi med sina fredsdikter.

23 mars 2012 15:13

Platsen var Stinsen på onsdagskvällen med firande av Världspoesidagen.

Det var öppen scen, det vill säga alla som ville fick läsa egna eller andra alster.

- Men att vara ute och uppträda så här gör jag egentligen inte längre, sade Sven Wernström.

Nu hade han låtit sig övertalas och förgyllde kvällen med såväl dikter som sånger till eget gitarrspel.

Tusen år kommer snart
Sven Wernström bor i Östra Husby och är en synnerligen produktiv författare med ett 100-tal böcker sedan 1975, bland annat ungdomsböckerna Trälarna. Nu väntar han på att få senaste boken från tryckeriet, med titeln Tusen år efteråt.

- Den handlar om tusen år efter den abstrakta tid vi lever i och följderna av vad vi gjort i mördarnas århundrade, säger han med anspelning på vapen och radioaktivt avfall.

Zuzu Rabi, Norrköping, kom till Sverige från Irak för fyra år sedan. Nu uttrycker hon känslor, tankar och minnen i diktform och har som 14-åring börjat bli en verklig kändis. Läste med stor inlevelse men signerade också sin diktsamling En adress i världen. Och tvekar inte om framtiden - författare eller poet.

Uppträder ofta
Åker du ofta ut och läser dikter?

- Ja, så ofta jag får chansen.

Marcus Grönqvist, en annan ung talang som vunnit pris i Nyströmska gymnasieskolans dikttävling lät nu åhörarna få del av kärleksfulla dikter. Något som också slår hål på eventuella fördomar om att en ung kille inte skulle kunna skriva känslosam poesi. Doaa Khaleel från samma skola läste verk av arabiska diktaren Badr Shakir al-Sayyab och tillförde kvällen ett verkligt inslag av världspoesi.

Andra medverkande var Bertil Söderström, alias Berra Söder, som läste ur sin bok samt Birgitta Svensson med tänkvärda verser på rim. Hon skriver i Corren och har också gett ut en diktsamling Dikter i livet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!