Protest mot handelsavtalet ACTA

Det internationella handelsavtalet ACTA får mycket skäll världen över. Nu senast i Norrköping. Ett 70-tal, mestadels unga, personer deltog vid lördagens demonstration på Tyska torget.

17 mars 2012 15:28

Torbjörn Wester, valkretsledare för Piratpartiet i Östergötland, hade inga problem att elda upp åhörarna vid sitt inledningsanförande på ett kylslaget Tyska torget. Allsång och godisregn fick demonstrationen på rätt humör innan han ställde den centrala frågan i sin megafon:

- Vad tycker ni om ACTA?

Det första buropet var blygsamt, det andra desto röststarkare.

- ACTA är en del av ett mönster av demokrati- och internetfientliga lagar, fortsatte Torbjörn Wester. Det är ett internationellt handelsavtal som förhandlats fram bakom stängda dörrar, utan demokratisk insyn.

- Från början skulle det handla om piratkopierade väskor, skor och mediciner. Men upphovsrättslobbyn har myglat in skrivningar i avtalet om internet och digitala piratkopior. I vår vision ska tekniken vara i människornas tjänst, inte användas för att öka den statliga kontrollen av medborgarna. Staten måste lita på medborgarna och inte se dem som brottslingar eller terrorister.

Han möttes av starka ovationer efter sina ord. De båda poliser som stannade till en stund för ordningens skull hade dock så dags redan åkt iväg igen.

Demonstrationen var partipolitiskt obunden och bland talarna fanns också folkpartiets Mathias Sundin.

- När avtalet kom sades det att den svenska lagstiftningen inte behövde förändras särskilt mycket för att passa ACTA, sa han. Det lät ju bra tyckte jag först. Ända till jag insåg att den svenska lagstiftningen redan var just så integritetskränkande.

Efter samlingen och talen på Tyska torget skulle demonstrationen röra sig uppför Drottninggatan, mot Hörsalsparken. Med plakat som "Akta dig för ACTA" och "Rör inte vårt internet" spädde demonstrationen effektivt på kritiken mot det redan utskällda avtalet och hanteringen kring det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!