Kvarstad begärd hos fildelningsmisstänkt

20-åringen som misstänks ligga bakom den nyligen stängda fildelningssajten Swepiracy förnekar brott.
-  Min roll har varit att programmera, förklarade han under en kvarstadsförhandling i tingsrätten på onsdagen.

29 februari 2012 14:04

Mannen misstänks ha drivit och administrerat en fildelningssajt från Norrköping. De båda servrarna, som tagits i beslag, har varit inhysta hos ett företag i Holland. Polisen slog till efter en anmälan från Antipiratbyrån.

20-åringen är för närvarande skäligen misstänkt, den svagaste misstankegraden, för brott mot upphovsrättslagen alternativt medhjälp till detta. Brotten mot upphovsrätten ska ha pågått från den 1 januari 2010 till den 13 februari i år.

Tusentals filmer
Enligt åklagaren har fildelningssajten haft
15 000-25 000 medlemmar i Sverige och utlandet. De ska ha laddat ner tusentals filmer, en del redan samma dag som de släppts på dvd.

- Tjänstens inriktning har varit på helt nya filmer, uppgav kammaråklagaren Therese Linderoth, Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Enligt henne misstänks sajtens medlemmar via betalningstjänsten Paypal ha överfört 750 000 kronor, pengar som hamnat på 20-åringens bankkonto. Hos honom har tillgångar för 120 000 kronor tagits i förvar.

Och på onsdagen beviljade tingsrätten kvarstad på just det beloppet. Detta sedan rätten fastslagit att mannen är skäligen misstänkt för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.

Bara en av sju
Under förhandlingen uppgav 20-åringen att han bara är en av sammanlagt sju personer som drivit sajten.

Han beskrev sig själv som tekniskt intresserad och datorkunnig. Därför ska han ha programmerat och installerat sajtens servrar, inte för att tjäna några pengar.

- Det är en ren gratistjänst, men man kan donera pengar om man vill, berättade han.

Det mesta av de pengar som flutit in har enligt 20-åringen använts till inköp av servrar, hyror och andra driftskostnader.

Medlemmars ansvar
Han har under senare år utbildat sig för
100 000-tals kronor, inga av dessa pengar ska ha kommit från fildelningen. 20-åringen anser också att han inte kan ta något ansvar för om medlemmarna i strid med sajtens regler ägnat sig åt illegal fildelning.

Åtal ska vara väckt den 30 april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
ingemar norgren 011-200 153