Kvinna död och två skadade i båtolycka

En kvinna i femtioårsåldern omkom sedan en segelbåt gått på grund öster om ön Harstena utanför Valdemarsvik. Maken och 17-åriga dottern vårdas för allvarliga skador på Vrinnevisjukhuset och Nyköpings lasarett.

4 december 2011 00:31

Enligt en bulletin från Vrinnevisjukhuset har mannen, som är i femtioårsåldern, livshotande skador. Men läget är stabilt och hade vid tolvtiden på söndagen förbättrats. Nyköpings lasarett meddelade vid 20-tiden på söndagskvällen att den 17-åriga flickan ligger nedsövd i respirator.

Det var vid 21-tiden på lördagskvällen som Sjöräddningscentralen i Göteborg fick in larmet om att en segelbåt med ett föräldrapar och en dotter från Ystad gått på grund öster om Harstena. Båten hade börjat ta in vatten.

En räddningshelikopter från Visby och tre räddningsbåtar, en från Oxelösund och två från Arkösund, skickades till platsen.

– När vi kom till platsen hittade vi inte olycksplatsen i den höga sjön. Det var först efter visst sökande som helikoptern gjorde det och vi åkte dit. Det var dieselolja och fruktansvärt mycket vrakgods - som rep, tampar och grejer - i vattnet som riskerade att åka in i propellern, berättar Göran Johansson, stationsansvarig vid sjöräddningsstationen i Arkösund.

Först hittades en kvinna som togs upp ur vattnet. Hon fördes med helikopter till Skavsta flygplats, där ambulans väntade för att köra henne till Nyköpings lasarett.

En halvtimme senare hittades mannen och vid midnatt lyckades räddningsteamet plocka upp ytterligare en kvinna. Samtliga var medvetslösa när de räddades.

Även den andra kvinnan flögs med helikopter till Skavsta och kördes därefter till lasarettet i Nyköping. Mannen, som är 48 år, fördes i ambulans från Fyrudden till Vrinnevisjukhuset.

-Han kvicknade till och var talbar under ambulansfärden, säger Cecilia Wegnelius på sjöräddningen.

Vid 02-tiden meddelade lasarettet i Nyköping att den äldre av kvinnorna avlidit. Dottern vårdas forfarande för allvarliga skador.

På den 14 meter långa segelbåten fanns även en hund.

-Vi var väldigt nära att lyckas rädda hunden. Men den gled tyvärr ur sin flytväst, säger Cecilia Wegnelius.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!