Åtalad uttalade bombhot i rättsalen

En av de åtalade uttalade dödshot inne i rättssalen när rättegången om skottlossningarna vid Deli fortsatte på torsdagen.

10 november 2011 11:05

Klockan 14.00

Efter lunch blir det dags för videoförhör med en ung man som blev allvarligt knivskadad utanför restaurang Deli.

Den unge mannen är hemmahörande i Stockholmstrakten och hade dagen innan varit i Linköping för att köpa en bil och hälsa på bekanta. Han är målsägande i den pågående rättegången mot sju män, som enligt polisen har kopplingar till kriminella gäng.

Mannen berättar vidare att han träffade två kompisar i Linköping, nämligen byggnadsarbetaren och bilmekanikern som förhördes under torsdagsföremiddagen men som vägrade att samarbeta med åklagaren.

Trion åkte sedan till en bilfirma i Norrköping eftersom mannen misstänkte att det kunde vara något fel med ratten. Medan de väntade på det, åkte de till restaurang Deli för att äta mat.

- Det var första gången i mitt liv som jag var i Norrköping, säger mannen.

Han hävdar att han tog emot flera telefonsamtal och gick därför utanför restaurangen ett par gånger för att kunna prata i fred.  

- Plötsligt kom ett antal personer, jag vet inte hur många de var, åtta, tio, kanske fler. De attackerade mig och jag blev jagad av tre killar. Jag visste inte vad det handlade om. De hade batonger och jag fick slag efter slag. Jag ramlade, försökte resa mig upp och blev träffad med något som liknade en yxa på ryggen. Jag fattade ingenting. Jag fick många slag i huvudet och hela kroppen. Det var som en mardröm.

Han säger att han fick så många slag att han nästan blev helt förlamad. Han kunde bara försvara sig med vänsterbenet.

- Då kom en kille med kniv i handen. Han stack mig ett par gånger i bröstet. Det kändes som att han träffade rakt i hjärtat. Sedan hörde jag skottlossningen. Det gick så fort. Och sedan låg jag där mitt på gatan. Jag trodde att jag skulle dö. 

- Vad hade du fått för information?

- Ingenting var planerat. Jag var lycklig, jag hade hämtat bilen och min fru väntade på mig i Stockholm. Det var mitt första besök i Norrköping. Det var inte min stad. Jag visste ingenting.

- Kände du inte något i luften?

- Jag var i en helt annan värld. Jag tänkte bara på bilen som jag hade köpt. Jag minns inte så mycket, jag var två dagar på sjukhuset, sedan tog de mig till häktet, det var som i en mardröm, säger mannen som, som det redan är sagt, är målsägare i det aktuella målet.  

Här lämnar vi rapporteringen för denna dag.

Klockan 12.00

Åklagarsidan har fått stora problem eftersom vittnena vägrar samarbeta och svara på frågor. Först ut på vittnesstolen är en ung man som presenterar sig som byggnadsarbetare till yrke.

Han var på restaurang Deli och åt den aktuella kvällen, medger mannen inledningsvis men sedan påpekar han att han inte har något mer att säga.

- Jag ska inte yttra mig heller och det är bara att dra ut på tiden, säger byggnadsarbetaren.

I förhör med polisen den aktuella kvällen uppgav byggnadsarbetaren att han var på restaurangen när det kom in sex personer med batonger och knivar. Och han ska ha hört två pistolsskott samt sett att "grejer" kastades in i lokalen, men han såg inte vilka det var. Åklagaren frågar:

- Har du någonting att säga om det i dag?

- (Tystnad)

Byggnadsarbetaren ska i polisförhör ha medgivit att han pratade med polisen och ett par män tillhörande M16-gänget. Han ska ha fått M16-killarna lugnade sig och åkte senare till sjukhuset eftersom han var orolig för att andra skulle dit och ge sig på en av männen som var skottskadad.

- Kan du säga vilka de andra är?

- (Tystnad)

- Har du någon kommentar till det som är sagt? Ingen kommentar?

- (Tystnad)

Åklagaren påpekar att skador anträffades på vittnet och att dessa finns dokumenterade i förundersökningen. Det var en mindre skada i hårbotten, och en skada på vänsterbenet.

- Jag fick skadorna när polisen grep mig, de lade oss på marken.

- Något slags våld måste du ha råkat ut för...

- I så fall från polisen. Jag har inget mer att säga.

- Varför det?

- Det är bättre så.

Nästa vittne är en annan man som följt rättegången från en stol bredvid byggnadsarbetaren. Mannen uppger att han är bilmekaniker.

Enligt förhör med polisen den aktuella dagen befann mannen sig på restaurang Deli när skottlossningen ägde rum. Åklagaren frågar:

- Jag undrar om du vill berätta vad du kommer ihåg i dag?

- Jag kommer inte ihjåg någonting. Jag har inget att säga. Inga svar på frågor.

- Kan du berätta om du var på platsen?

- Jag har slut på ord.

- Men med det lilla ord som du har kvar, kan du berätta om du var där?

- (Tystnad)... Spara din tid och allas tid har inne. Jag kommer inte att säga något. Ingenting.

- Varför det?

- Har inget att säga

- Tycker du att det var en bagatell det som hände i Norrköping?

- (Tystnad)

Någon av de åtalade, oklart vem, säger plötsligt:

- GOLARE!!!

- Ett ord till och du får lämna salen, hotar lagmannen.

Klockan 11.24

Rättegången fortsätter under lugnare former. Nu är det fyra poliser närvarande och utplacerade på var sin sida av åhörarutrymmet.

Tanken med de åberopade samtalen, förklarar åklagaren, är att styrka att de åtalade med koppling till restaurang Deli försökte samla ihop ett antal personer inför det kommande hotet.

– Samtalen bygger på sedvanlig spaning och kontroll. Vi spelar inte bara upp samtal gjorda av folk som vi inte vet vem det är, säger åklagare Ingemar Welander och fortsätter:

– Och vi vill visa att det talas om våld och vapen, att det sker en förberedelse. Det är fenomenet vi vill visa på, inte personerna.

Ingen av dem åtalade anser att de har begått något av de allvarligare brott som de står åtalade för. Det framgick i och med att advokaterna fick göra sina sakframställningar.

De åtalade har antingen inte varit alls på brottsplatsen, eller råkade passera förbi, eller var där men inte alls i syfte att försöka döda eller skada någon.

Ett par av de åtalade ska, enligt deras advokater, inte förekomma på någon av de mer komprometterande bilderna som ingår i förundersökningen.

-Bara på en bild ser man min klients vackra bakdel när han böjer sig fram för att hjälpa en av de skadade, påpekar en av advokaterna.

Ny paus.

 

Klockan 10.00

Oroligheter på nytt i rättssalen. Efter att åklagaren var klar med sin sakframställning beslutade lagmannen att en paus på 20 minuter behövdes. I samband med att de åtalade och åhörarna reste sig upp blev återigen meningsutbyte och kraftiga könsord utväxlades.

En av de åtalade, som också var mycket aktiv under gårdagens oroligheter i säkerhetssalen, blev återigen provocerad när en ung man i motståndargängets hejarklack sade något till honom.

– Din mamma är en hora, jag ska ta er!

Häktespersonalen fick ingripa men mannen fortsatte att skrika på väg ut från rättssalen. När han passerade rättens ordförande skrek han:

– Nästa gång ska en bomb explodera, alla ska dö!

Det är oklart om han med det sista menade motståndarna eller rättens ordförande och nämndemän.

Lagman Erik Lempert kallade till sig mannens försvarsadvokat och påpekade att händer det igen så kommer hans klient att inte få vistas i salen.

 

Klockan 09.30

Polispådraget är lika omfattande som under onsdagen. En lugnare stämning råder dock i dag i rättssal 3 vid Linköpings tingsrätt.

De åtalades hejarklackar är betydligt decimerade och de närvarande lyssnar uppmärksamt på avlyssnade telefonsamtal som åklagare Ingemar Welander spelar upp.

Samtalen ägde rum i anslutning till skottdramat i centrala Norrköping i somras, ett gangsterdrama som drog fram i ljuset vidden av den pågående konflikten mellan kriminella gäng verksamma i Östergötland.

Ett par av dem som hörs prata verkar vara på gränsen till ett nervsammanbrott. Styrkorna laddade upp i både Linköping och Norrköping. Man piskade upp stämningen utan att bry sig om konsekvenserna. Stressen är enorm i rösterna. Ibland skrattar de bara åt det hela, som om det handlade om en rolig lek.

Några av dem som blir uppringda verkar inte dock inte vara så sugna på att ställa upp i slagsmålet, men att backa verkar inte vara ett alternativ i dessa kretsar.

En av förvarsadvokaterna reagerar dock starkt mot att man inte alltid får veta vilka personer det är som de misstänkta männen ska ha pratat med. Det är flera namn som jag inte känner igen, är de hörda i utredningen, undrar en annan advokat.

Rättens ordförande, lagman Erik Lempert, håller med kritiken. Innan rättegången började bad han åklagarsidan att ordentligt redovisa samtliga personer som skulle figurera under utredningens gång.

- Men vi har inte fått det och det är på åklagarens egen risk, påpekade lagmannen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!