Utpressningsanklagade nekar - och erkänner

Två av tre åtalade nekade när det senaste i raden av utpressningsmål i tingsrätten inleddes på onsdagen. Den tredje erkände att han hotat en Finspångsbo och krävt denne på 75 000 kronor.

28 september 2011 18:03

De åtalade, 22, 27 och 31 år, har samtliga kopplingar till det kriminella gänget Outlaws.

Utpressningsoffret hamnade i skottgluggen sedan 31-åringen fått bland annat sin skyddsväst beslagtagen i en husrannsakan. 31-åringen ansåg att mannen spritt rykten om att han deltagit i uppgörelsen mellan kriminella gäng utanför restaurangen Deli Bar & Kök den 28 juli.

Det ryktet, ansåg 31-åringen, var anledningen till husrannsakan. Och därför krävde han ersättning av den utpekade ryktesspridaren.

- Jag blev livrädd. Jag vet vem han är och vilka han umgås med, berättade utpressningsoffret i rätten.

Mannen blev uppsökt på en pizzeria i Finspång den 4 augusti.

27-åringen ska där ha fått 2 000 kronor av mannen, 22-åringen, som ska ha presenterats som "president" i Outlaws uppges ha krävt mer pengar och då fått mannens sista slantar - 1 000 kronor.

Offret gick till polisen när den hotfulle 31-åringen den 9 augusti i ett telefonsamtal krävde att få 75 000 kronor eller mannens bil.

Den utpressade har nu skyddat boende på annan ort.

I rätten hävdade 22-åringen att han trott att händelsen på pizzerian avsåg betalning av en skuld. Han förnekade gängkoppling, men medgav att han "hängt" med folk från Outlaws, bland annat i gängets lokal i centrala Norrköping. Mannen har enligt polisen setts i klädsel som endast bärs av fullvärdiga gängmedlemmar.

31-åringen medgav att han hotat målsägaren och krävt pengar. Han framhöll dock att han varit arg och kraftigt berusad. Ilskan sägs ha berott på en uppgift om att offret kontaktat en i tvivelaktiga kretsar "tung" person för att få hjälp.

- Jag var kraftigt berusad och ville skrämma honom, uppgav 31-åringen i rätten. Han betecknade sin anknytning till Outlaws som "support".

27-åringen hymlande inte om sin koppling till Outlaws.

- Jag är provmedlem, berättade han utan krusiduller.

Däremot förnekade han utpressning. De pengar han fått av målsägaren, förklarade 27-åringen, var betalning för en spelskuld.

Rättegången avslutas nästa måndag. Till dess hoppas tingsrätten kunna nå ett vittne som hittills inte kunnat kallas till rättegången. Personen ifråga sägs vara "mycket rädd" och därför hålla sig gömd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!