Nyfödda vargungar överlevde i fosterlya

Vargtikar gör ingen skillnad. Valpar som bara är en vecka gamla kan flyttas från sin kull till en fostermor. Chansen att de ska överleva i fosterlyan är stor.

15 september 2011 19:20

Detta visar försök i Sverige och Norge i våras. Vargungarna överlevde till och med bättre är tikens egna valpar. Det öppnar för att man i framtiden ska kunna placera ut valpar från djurparker i vilda flockar.

Omflyttningen kallas cross-fostering och har aldrig gjorts med vargar i Skandinavien förut.

Åtta valpar, knappt veckogamla, flögs och bilades från en lya till en annan. Under flyttningen injicerades vätska, men transporten anses inte skadlig.

Ökade i vikt
Vargtikarna accepterade fostervalparna direkt och flyttade dem inom några minuter till en annan plats. Frånsett hela valpkullen i Polar Zoo som försvann, så ökade fostervalparna märkbart i vikt när de blivit en månad gamla.

Det kan bero på att de öppnat ögonen och blivit mer rörliga än sina nya äldre kullsyskon. De utvecklades sedan lika mycket som tikens egna valpar.

Fler valputbyten
Svenska Djurparksföreningen menar att omflyttningen slagit så väl ut att man vill rekommendera "valputbyten" för att genetiskt förstärka vargstammen i Sverige.

Projektledaren Mats Amundin uppger att det gjorts liknande försök med rödvarg och prärievarg i USA.

- Om man placerar ut valparna i rätt ålder så är cross-fostering en bra metod.

 

Sex djurparker har medverkat i försöket - Järvzoo, Nordens Ark, Orsa Björnpark, Kristiansand Dyrepark, Namsskogan Familiepark och Polar Zoo.

Läs mer i fredagens Norrköpings Tidningar

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Waxegård,