Okänd släppte ut olja i Skuten

Ett oljeutsläpp från industriområdet i centrala Finspång gör att Räddningstjänsten tvingats lägga i så kallade länsar för att oljan inte ska nå Glan som är vattentäckt till Norrköping.

9 september 2011 16:12

- Jag har själv varit nere och tittat. Det rör sig om ljus, gulbrun olja, säger Kerstin Andersson, miljöchef på Finspångs kommun.

Jan Carreman, vd på Coor Industriservice, berättar att utsläppet började på natten till fredagen och upphörde vid nio-tiden på fredagsmorgonen.

Inte lokaliserad
- Oljan har kommit via dagvattnet och ut i Skuten. När oljan lägger sig som en hinna på vattnet så kan det se värre ut än vad det är. Vår uppskattning är att det rör sig om några tiotal liter, berättar han.

Har ni lokaliserat källan eller orsaken till läckan?

- Nej, inte ännu. Vi jobbar på det, vi vet heller inte i nuläget vad det är för typ av olja. Prover är tagna och skickade på analys.

Oljan har fastnat i strandkanterna och en sugbil har jobbat för fullt för att fånga upp oljan.

- Givetvis kommer vi att bevaka det här i helgen och fortsätta sanera där det behövs. Bland annat har sugbilen varit nedanför Slottet och vid ångbåtsbryggan, säger Jan Carreman.

En läns, som fångar upp oljan men släpper igenom vatten, har lagts ut vid Bergslagsbron och en läns ligger vid den smalaste delen av Skuten i höjd med kolonilotterna. Allt för att oljan inte ska nå Dovern och inte heller Glan, som är vattentäckt till Norrköping.

- Anmälan om det inträffade är gjord till länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet, berättar Kerstin Andersson som också vill varna personer som är ute med sina fritidsbåtar i helgen.

- Det går att ta sig över länsarna med båtar, men tänk på att lyfta upp motorn så att inte propellern fastnar i länsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!