Alliansen vill lära sig mer om vindkraft

De fyra borgerliga allianspartierna har inte riktig samma inställning till vindkraft, men i går besökte oppositionsråden tillsammans Norrköpings första vindkraftverk.

31 maj 2011 18:10

NT skrev om Carl Samuelson på Åby gård i Kuddby när hans 42 meter höga vindkraftverk restes för snart två månader sedan.

Nu hörs det vinande ljudet på ladugårdsbacken, kanske 150 meter från kullen där vindkraftverket står och ger el till gården och ibland ett överskott som kan säljas.

Riktlinjer
Carl Samuelson berättar hur han fick idén för kanske 15 år sedan och har jobbat mer konkret med den
i fem, sex år med en hel del skriftväxling med kommunen. Det har tagit sin tid.

- Norrköpings kommun är väl inte den som varit mest på hugget, säger han.

Men nu finns ett förslag till riktlinjer som skickats ut på samråd. Vindkraft - ett tillägg till översiktsplanen heter det och där pekas tio områden i kommunen ut som bäst lämpade för vindkraftverk.

- Vi i politiken ska in med synpunkter nu, förklarade oppositionsrådet Karin Jonsson (C), som inte skulle ha något emot att bo granne med ett vindkraftverk.

Det är för att få veta mera innan de bestämmer hur de ska se på förslaget som politikerna besöker Åby gård.

"Hål i huvudet"
Moderaternas oppositionsråd Fredrik Bergqvist ser inte något problem med vindkraft, mer än att den inte räcker för att ersätta kärnkraften, särskilt inte när tyskarna nu beslutat att stänga sina kärnkraftverk.

- Det är hål i huvudet att stänga i Tyskland, tycker han och tror att teknikutvecklingen på sikt kommer att göra också avfallet till en tillgång.

Han kan tänka sig att bo granne med ett kärnkraftverk och inom synhåll från ett vindkraftverk.

Oppositionsråden från Folkpartiet och Kristdemokraterna ser mer ekonomiskt på frågan. För den som är med och tjänar pengar på vindkraften är det lättare att vara positiv, menar Mathias Sundin (FP) och Bengt Ekström (KD).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gun Stenehall