Gömde barn under ett års tid

Mannen hämtade sina två barn, fyra och sex år gamla, på dagiset och höll dem sedan gömda i ett år. På fredagen dömdes mannen till fängelse i åtta månader för grov egenmäktighet med barn.

29 maj 2011 19:44
 

 Pappan, som blev internationellt efterlyst, valde frivilligt att återvända med barnen till Sverige under hösten 2010. Han greps dock av polisen i Slovenien när han skulle borda ett flygplan. Mamman reste genast till Slovenien och kunde återförenas med barnen - som då först inte kände igen henne.

 Pappan åtalades senare för grov egenmäktighet med barn. Under rättegången nekade han till brott och hävdade att mamman skulle ha utsatt barnen för såväl fysisk som psykisk misshandel. Polisen valde dock att lägga ner mannens anmälningar. Pappan hävdade att en sorts nödsituation uppstod som ledde till att han bestämde sig för att hämta barnen på förskolan.

 

Linköpings tingsrätt tror dock inte på mannens förklaringar och skriver i domen att hans uppgifter om att barnen for illa hos mamman "ger ett starkt intryck av att vara en efterhandskonstruktion". Enligt rätten hade istället bortförandet ett samband med den troliga utgången av den då pågående vårdnadsprocessen. Slutsatsen är att mannen inte hade några "beaktansvärda skäl" att föra bort barnen.

 Enligt tingsrätten levde barnen under "pressade förhållanden" då de flyttades runt mellan olika platser. Dessutom skiljdes de från kontakten med sin mamma och sin invanda miljö i Linköping. Detta gör att domstolen anser att brottet ska bedömas som grovt.

Minimistraffet för grov egenmäktighet med barn är fängelse i ett halvår. Med tanke på hur länge barnen var separerade från mamman anser rätten att straffvärdet för pappan uppgår till åtta månaders fängelse. Enligt domen ska pappan dessutom betala sammanlagt 95 000 kronor i skadestånd till barnen och mamman.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!