En annan Palmeaffär

I utredningen om mordet på Olof Palme nämns märkligt nog sällan Sveriges dittills största vapenaffär med Indien.

2 mars 2011 00:00

Den överträffas i pengar räknat bara av Saabs JAS Gripen till Sydafrika. Men Bofors försäljning av haubitsar har så många uppseendeväckande ingredienser att det spåret borde köras i botten.

Indien befann sig 1986 och befinner sig fortfarande i konflikt med Pakistan. Olof Palme kom till huvudstaden New Delhi mindre än två veckor innan han blev mördad.

Han träffade då ensam premiärministern Rajiv Gandhi på ett hotell. I Sverige var vapenexport till Indien ett känsligt ämne med tanke på tidigare strider med Pakistan. En viktig fråga var också eventuella motköpsaffärer från svensk industri.

Några dagar efter Palmes besök, en vecka före mordet, fick Bofors ordern. Ett år senare avslöjades att Bofors betalat mutor på över 300 miljoner kronor.

Rajiv Gandhi var tillsammans med Olof Palme ledande i alliansfria staters international som avsomnat sedan dess. Rajiv var en av dem som talade på begravningsceremonin i Stockholms stadshus. Han mördades 1991 av en kvinnlig tamilsk separatist.

Även hans mor tidigare premiärministern Indira Gandhi mördades 1984 av en sikhisk livvakt. Brodern Sanjay omkom 1980 brådstörtat när han mot sina militära rådgivares vilja provflög ett nytt amerikanskt stridsflyg.

Vapenaffärer med Indien är storpolitik utöver det vanliga, det fick jag på nära håll uppleva åtta år tidigare, 1978 i New Delhi. Indien som under många år hade köpt ryska Mig stridsflyg bjöd in Saab, brittiska och amerikanska konkurrenter. Indira Gandhi hade då förpassats till opposition. När jag intervjuade henne förnekade hon ryktena om att sonen Sanjay med eget flygcertifikat arbetade för Saab.

USA-presidenten Jimmy Carter anlände och undertecknade ett samarbetsavtal. Brittiske premiärministern, labourpolitikern Jim Callaghan, kom några dagar senare, det dröjde inte länge förrän Indien köpte brittiska Jaguar.

Indiska vapenköp var och är betydligt mer än industriorder och arbetstillfällen. För övrigt är Saab nu med i diskussionen om en ny indisk beställning av 126 stridsflyg.

Jag ska inte fantisera om Pakistan kan ha haft motiv att röja Olof Palme ur vägen i samband med Bofors försäljning av haubitsar till Indien.

Men trots att bilden av Olof Palme som fredsmäklare dominerar var han aktiv som vapenförsäljare. Ett av motiven kan ha varit att på den tiden krävde stormakterna alltid politiska fördelar vid större vapenaffärer, att köpa från en liten alliansfri stat kunde därför ha fördelar.

Vid olika turer i mitten på 1970-talet när fyra Natoländer, Danmark, Norge, Holland och Belgien, köpte amerikanska F 16 i stället för Saabs Viggen försökte Olof Palme övertyga flera regeringschefer om Viggens fördelar.

En mystisk omständighet är den svenske krigsmaterielinspektören Carl-Fredrik Algernons plötsliga död i januari 1987, då han ramlade baklänges från perrongen framför ett T-banetåg i Stockholm. Han var den som inför några få statsråd i regeringen Palme tillstyrkte Bofors Indienexport, också vapen till Singapore och länder i Mellanöstern. Självmord eller mord, vilka hemliga handlingar fanns i hans portfölj - omständigheterna är fortfarande oklara.

Det finns skäl att vapenaffärerna och deras eventuella samband med Olof Palmes död undersöks mer noggrant.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Borgström