Utförsäljningen gjorde elräkningarna dyrare

Efter att Norrköpings kommun sålde sitt elbolag till Eon 2002 har Norrköpingsborna fått mer än dubbelt så dyra elnätsavgifter.

1 mars 2011 00:00

Det visar en undersökning som gjorts av Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen med flera i den så kallade Nils Holgerssongruppen.

Norrköping är en av tre kommuner som fått öppna plånboken mest för Eons fasta elnät de senaste åren.

- Norrköping hade väldigt låga avgifter innan kommunen valde att sälja till oss, säger Johan Aspegren, informationschef på Eons elnätsavdelning. Kommunen distribuerade dessutom bara el i staden vilket är mycket billigare än när man distribuerar el på landsbygden som Eon gör.

I Sverige får elföretagen ta ut samma priser i ett och samma bolag i områden som ligger geografiskt nära varandra. Eon har sin övriga marknad i Malmö, Örebro samt Kungsbacka och när Norrköpingsborna kom in i Eons nät fick de börja betala samma avgift som Eons övriga kunder.

Utjämnade priser
- Eon är i första hand en landsbygdsdistributör och priserna jämnades ut mellan stad och landsbygd. I Norrköping har priserna stigit rejält, medan de har sjunkit lite grand på landsbygden. Det är färre kunder i Norrköping än bland våra en miljon andra kunder, så en höjning med hundra kronor i Norrköping innebär inte en hundring i sänkning för våra andra kunder, utan kanske en krona.

Eftersom elnätet är en monopolverksamhet finns det bara en nätägare inom varje område. Jämfört med grannstaden Linköping får Norrköpingsborna betala flera tusen mer varje år i elnätskostnader. Där ägs elbolaget Tekniska verken fortfarande av kommunen och Linköping har bland de lägsta nätavgifterna i Sverige. Ett boende med 8 000 kilowattimmar per år och som drivs med säkringar på 16 ampere kostar årligen
2 900 kronor i fast nätavgift. I Norrköping får man betala 4 790 kr. En villa med 20 000 kilowattimmar kostar i Linköping 5 725 per år, och i Norrköping 8 270 kronor.

När Eon dessutom expanderar får Norrköpingsborna vara med och dela notan. I Kindaområdet har Eon satsat runt 12 miljoner kronor på att bygga ut elnätet på landsbygden. Det är Energimarknadsinspektionen som ska kontrollera att nätbolagen tar ut korrekta elpriser.

Ökningen fortsätter
- För vår del hade vi gärna fortsatt med de gamla priserna i Norrköping, den här utjämningen är helt intäktsneutral för oss. Vi får in samma pengar, skillnaden är att vi får in mer från Norrköping och mindre från de andra kunderna. Och det är en naturlig diskussion att ha i framtiden. Ska stadsbor betala mer för de ledningar vi gräver ner i skogen i övriga landet?

I framtiden lär elnätspriserna fortsätta stiga, enligt Johan Aspegren. Orsaken är den miljövänliga utbyggnaden med vindkraft, solceller och liknande vilket innebär dyra investeringar för att ställa om energisystemet, vilket i sin tur är nödvändigt för att klara av svängningar som det blir när det är vindstilla eller när solen går i moln.

Fakta Prisökning 2009-2010

Rankning i Sverige (kommun, plats, elbolag, procent)

Norrköping 235 Eon Elnät Sverige AB 8,3 procent nValdemarsvik 235 Eon Elnät Sverige AB 8,3 procent

Söderköping 235 Eon Elnät Sverige AB 8,3 procent nFinspång 149 Vattenfall Eldistribution AB 14,2 procent nLinköping 6 Utsikt Nät AB 6,3 procent nSkövde 1 Skövde kommun 0 procent

Luleå 2 Luleå Energi Elnät AB 5,9 procent

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!