"Fiberduk bättre än muddring"

- Täck Valdemarsvikens botten med en fiberduk. Ett betydligt bättre alternativ än att muddra, säger Hans A Andersson och Ingemar Hulterström, så här i elfte timmen, strax efter att upphandlingen av Miljöprojekt Valdemarsviken har dragit igång.

24 januari 2011 09:27

Det gigantiska miljöprojektet, som har kostnadsberäknats till 250 miljoner kronor, omfattar muddring av framför kromhaltigt bottensediment, i storleksordningen 115 000 - 230 000 kubikmeter, från inre delen av Valdemarsviken.

Ett omfattande företag, som de båda herrarna inte kan förlika sig med och som de hoppas, in i det sista, inte blir av.

-  Låt bottensedimenten ligga kvar och täck dem med en geotextilduk. En duk, som innehåller kanaler där man sprutar in lättbetong för att hålla duken på plats. Det har gjorts i Tollare, utanför Nacka, där NCC har täckt över kvicksilverhaltiga bottensediment från ett pappersbruk, säger Hans A Andersson, kanske den officiellt mest kritiska personen till muddringen av Valdemarsviken.

Ingemar Hulterström, ordförande för Naturskyddsföreningen, menar att ansvariga politiker och tjänstemän inte har varit lyhörda för andra alternativ än just muddring.

-  Man har ifrågasatt övertäckningen med småsaker, exempelvis att båtar inte kan kasta ankare och att bojstenar inte kan användas. Man menar också att en duk inte kan läggas på grund av topografin, vilket är fel. Man kan undra vems ärenden man går när man är så ensidig i sin uppfattning, säger Ingemar Hulterström.

Läs mer i dagens Norrköpings Tidningar!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!