Butiksbajsare deltog motvilligt i rättegång

När 45-åringen inte fick låna toaletten drog han ner byxorna och satte sig ner och bajsade på butiksgolvet. På fredagen ställdes han inför rätta. Det blev en märklig rättegång.

14 januari 2011 12:53

45-åringen är åtalad för en rad brott. Flera förhandlingar har inställts eftersom mannen krävt att få byta försvarare. Också hans försvarare på fredagen, den tredje i ordningen, har fått underkänt. Men på fredagen drog rätten i handbromsen, 45-åringen upplystes att något nytt försvararbyte blev det inte. Han fick hålla till godo med den han hade. Huvudförhandlingen skulle hållas som planerat.

Rättssalen var i det närmaste fylld av skolelever på studiebesök. De fick snabbt lära sig hur en rättegång inte brukar gå till.

- Då tänker jag inte delta, utbrast 45-åringen när han insåg att rätten stoppat fortsatta leveranser av nya försvarare.

45-åringen uppgav bland annat att han inte hade förtroende för rätten. Och han tänkte inte yttra sig under rättegången. Rättens ordförande konstaterade å sin sida att en åtalad är i sin fulla rätt att inte säga något.

"Jävla larv"
- Det här jävla larvet ställer jag inte upp på, blev 45-åringens reaktion.

Sedan gick han raskt ut ur rättssalen.

När mannen strax därefter släpats in igen gjorde ordföranden ett sista försök att fortsätta rättegången under hyfsat normala förhållanden.

- Du går ju miste om möjligheten att berätta din version, framhöll han.

Men inte heller det argumentet bet på 45-åringen. Och då tog rättens tålamod slut

- Okej, ut med honom, beordrade ordföranden.

Stängde högtalarna
45-åringen fick därefter följa förhandlingen från ett medhörningsrum utanför rättssalen. Fast där valde han att stänga av högtalarna för att inte höra vad som sades i rättssalen.

Under de första åtalspunkterna hördes som målsägare det kvinnliga butiksbiträde som 21 november fick 45-åringen som kund. Mannen ville låna butikens toalett, men nekades.

På grund av butikens sortiment tillåter inte hälsovårdsbestämmelserna att kunder använder toaletten. Och kvinnan försökte utan framgång förklara för mannen att inga kunder fick låna toaletten. Hans reaktion blev drastisk.

- Han drog ner brallorna, satte sig på golvet och bajsade.

Under tiden mannen uträttade sina behov gjorde han hotfulla uttalanden mot biträdet. Han drog därefter upp byxorna och stal lite godis på väg ut ur butiken. Kvar på golvet lämnade han sina exkrementer och lortiga kalsonger.

Tog illa vid sig
Butiksbiträdet uppgav att hon tagit mycket illa vid sig av händelsen. Mannen är också åtalad för att vid två senare tillfällen ha hotat kvinnan. Hoten rubriceras som övergrepp i rättssak.

45-åringen är åtalad för en rad andra brott. Rättegången ska enligt planerna fortsätta och avslutas nästa torsdag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!