Dykföretag lockar hajar med kött

Företag som tar med turister på dykutflykter till korallreven i Röda havet kastar färskt lammkött i vattnet för att locka hajarna.

5 december 2010 14:58

Det bekräftar turistkällor för norska VG Nett.

Dykföretagen kastar ut färskt kött för att dykarna ska få se hajarna på nära håll, enligt VG:s källor.

Därmed dras ett större antal hajar sig närmare land och områdena där turisterna befinner sig än vad som annars skulle ha skett.

På söndagen dödades en tysk turist vid Sharm el-Sheikh. Hon angreps nära Naama Bay. Medier på plats i Egypten rapporterar att hon var död när hon drogs upp ur vattnet, illa tilltygad i lår och armar.

Sedan i tisdags har flera turister vid Sharm el-Sheikh attackerats. Minst en ska ha skadats allvarligt.

Parningssäsong

Efter attackerna har man fångat in två hajar utanför Sharm el-Sheikh, men enligt naturskyddsorganisationer var det inte de hajarna som hade angripit människor.

Parningssäsongen kan vara en förklaring till att hajar senaste tiden angripit turister i vattnen utanför Sharm el-Sheikh i Egypten.

Det anser Bo Skaarup, marinexpert med inriktning på hajar.

-Det är mycket ovanligt med så många hajangrepp längs Röda havskusten på så få dagar, säger han och pekar på att det är parningssäsong.

Han tror också att det finns fler hajar än normalt i området och att utkastade kadaver från fartyg kan ha triggat hajarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!