Fängelse för ekobrott

En 31-åring dömdes på fredagen till åtta månaders fängelse för sin inblandning i en ekobrottshärva. Han fälls för bland annat grovt bedrägeri. Mannen är en av de huvudåtalade i den pågående narkotikarättegången i Linköping.

26 november 2010 19:33
31-åringen satt under 2006 i styrelsen för ett par bolag som utnyttjades för kreditbedrägerier. Olika varor, bland annat stora mängder diesel, köptes på kredit. Varorna såldes sedan vidare utan att leverantörerna fick betalt.
I ett av bolagen fick gärningsmännen in drygt 1,5 miljoner kronor, det mesta var ersättning för diesel som sålts vidare.

 

Huvudmannen bakom bedrägerierna dömdes 2008 till tre års fängelse och sju månaders näringsförbud. 31-åringen har mot betalning fungerat som målvakt i bedrägeribolagen och även mottagit och vidarebefordrat mottagna varor. Under rättegången berättade 31-åringen att han och huvudmannen träffades när de satt på anstalten i Skenäs tillsammans.

 

Han pekade också ut kumpanen som den drivande bakom bedrägerierna. 31-åringen framhöll bland annat att han själv varken kan läsa eller skriva och att han litat på att den andre mannen skötte affärerna korrekt.

 

Utöver fängelse döms 31-åringen också till tio års näringsförbud. Han ska även betala drygt 520 000 kronor i skadestånd.

 

I narkotikarättegången, som av säkerhetsskäl hålls i Linköping, är 31-åringen en av de tre huvudåtalade. De båda andra är medlemmar i Hells Angels supportergäng Red & White Crew i Norrköping.

 

Alla tre är åtalade för bland annat grovt narkotikabrott. I det målet riskerar 31-åringen ett mångårigt fängelsestraff.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!