"Norrköping tror på mig"

Supertalangen valde IFK Norrköping.
- De är en vinnare och jag är en vinnare, säger Astrit Ajdarevic.

12 november 2010 19:53
Den 20-årige mittfältaren är utan tvekan en av Sveriges hetaste unga spelare. Han har jagats av flera klubbar under hösten.

 

Men svenska mästarna Malmö FF fick nobben, liksom Örebro som han har gjort stor succé med sedan hemkomsten från England i somras.

 

Ajdarevic har skrivit ett fyraårskontrakt med IFK Norrköping och blir klubbens första nyförvärv inför återkomsten till allsvenskan. Under den uppsluppna presskonferensen på Nya Parken håller han inte igen på orden. Det är sköna Zlatan-vibbar i luften när han berättar om tiden i Liverpool FC, hans egna och IFK:s ambitioner.

 

"Titta på arenan"
- Varför jag valde IFK? Du sa det själv: IFK. Det är alla SM-gulden, all historia och deras ambitioner. Det är bara att titta på arenan. Den byggdes inte för superettan, den byggdes för toppen av allsvenskan och Europa. Det är högre höjder som gäller, det är dit man vill komma. Norrköping hör hemma i toppen av allsvenskan, säger Astrit Ajdarevic iförd IFK-tröjan med nummer åtta längst fram vid podiet.

 

Som 16-åring lämnade han Falkenbergs FF och blev ungdomsproffs i Liverpool. Det blev drygt två år i den engelska storklubben innan han först lånades ut och sedan köptes loss av Leicester.

 

- I Liverpool spelade jag i ungdomslaget men i Leicester var det A-laget. Jag gjorde sex matcher i League 1 när vi gick upp. Det andra året var jag mest skadad, berättar han.

 

"Ett minne för livet"
Hur var det att tillhöra Liverpool?

 

- En otrolig erfarenhet. Jag tror inte man kan känna större press än att vara med i en sådan klubb. Det är ett minne för livet att ha fått träna med Torres, Gerrard och Carragher och jag tar med mig allt därifrån.

 

Han tvekar inte en sekund på frågan hur han är som spelare.

 

- Jag känner mig lite som en ledare på planen. Jag vill sprida goda signaler och göra mitt bästa för laget. Jag är sydeuropeisk i min spelstil, passningssäker, har bra skott och är bra på huvudet. Det vore väl konstigt annars, säger 190 centimeter långe Ajdarevic och skrattar.

 

Han återvände till svensk fotboll i somras när han skrev ett 3,5-årskontrakt med Örebro SK. Under sina tre första inhopp för ÖSK gjorde han tre mål på 60 minuter. Totalt blev det 13 matcher och fem mål i klubben, vilket räckte för att bli delad intern skyttekung.

 

Kom inte överens
Han hade en klausul som gjorde att han kunde lämna klubben efter säsongen. Det är den som han utnyttjar nu.

 

- Det finns några anledningar att jag inte blir kvar i Örebro. En del kan jag prata om, en del inte. Men vi kom inte överens. När jag träffade Tony (Martinsson) och Peter (Hunt) blev jag övertygad om att gå hit. Norrköping tror på mig. Det är viktigt med förtroende.

 

Hur länge har du och IFK pratat med varandra?

 

- Tillräckligt, säger Ajdarevic och skrattar.

 

Vad säger du om truppen du kommer till nu?

 

- Jag har ganska bra koll på många. Jag har spelat med Armin Tankovic och Riki Cakic i landslaget och känner Abbas (Hassan) också, om han nu blir kvar. Det är en bra trupp men den kan alltid bli bättre. Men man behöver inte alltid ha de bästa spelarna, det är viktigare att få ihop laget.

 

Att IFK Norrköping i nuläget saknar tränare har uppenbarligen inte påverkat Astrit Ajdarevics klubbval.

 

- Det spelar ingen roll. Jag kan ha vilken tränare som helst, säger han.

 

Fakta Liverpoolproffset
Namn: Astrit Ajdarevic.

 

Född: 17 april 1990 i Pristina, Jugoslavien.

 

Längd: 190 cm.

 

Vikt: 85 kg.

 

Position: Central mittfältare.

 

Klubbar: Rinia IF, Falkenbergs FF (-2007), Liverpool FC:s ungdomsakademi (2007-2009), Leicester City (2009-10), Örebro SK (2010), IFK Norrköping (2011-).

 

Landskamper: Omkring 40 pojk- och ungdomslandskamper.

 

Kuriosa: Pappan Agim var framgångsrik spelare i den jugoslaviska ligan under 80- och 90-talet. Efter flykten till Sverige 1992 gjorde Agir 105 mål på 175 matcher för Falkenbergs FF i dåvarande division I södra.

 

Aktuell: Har skrivit på ett fyraårskontrakt med IFK Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!