SD skämde ut sig, enligt ledarsidor

En skam för Sveriges riksdag, fånigt och omoget. Det är några av ledarkommentarerna med anledning av att Sverigedemokraternas ledamöter marscherade ut ur kyrkan mitt under biskopens predikan mot rasism.

6 oktober 2010 07:44

Sverigedemokraterna (SD) fortsätter att väcka starka reaktioner visar de upprörda kommentarerna på ledarsidorna.

De flesta anser att SD avslöjade sig själva som de rasister de förnekar att de är. Socialdemokratiska Arbetarbladet skriver att polityren slets av de vattenkammade och att partiets budskap stod naket till allmänt beskådande utanför kyrkan.

Liberala Göteborgs-Posten konstaterar lakoniskt att biskop Brunnes ord tydligen visste var de tog.

Svårt ministerpussel

Men Dagens Nyheter, oberoende liberal, påpekar att övriga partiers försök till utfrysning, bland annat genom att kräva uppdelade köer i riksdagens kantin, inte bara är barnsliga utan också kontraproduktiva.

De flesta är överens om att det måste ha varit ett svårt pussel för statsminister Reinfeldt att få ihop regeringen. Kompromiss var ledordet, skriver Sydsvenskan, oberoende liberal. Baksidan, konstaterar liberala Expressen, är att några ministerportföljer ser misstänksamt tunna ut. "Vad ska egentligen Anna-Karin Hatt (C) göra som IT- och regionminister?". Småpartiernas inflytande har devalverats, anser tidningen.

Moderat kritik

Statsministerns regeringsförklaring imponerade inte på socialdemokratiska Aftonbladet som slår fast att idéerna tagit slut. "Att politiken ska vara densamma var huvudbudskapet", skriver tidningen.

Moderata Nya Wermlands-Tidningen (NWT) är kritisk till att Mats Odell (KD) ersatts av Peter Norman (M). "Här mister regeringen en erfaren och duglig kraft bara för att Anders Borg vill styra och ställa i ett helt moderatkontrollerat finansdepartement, skriver NWT och får medhåll av Svenska Dagbladet, obunden moderat. "Borg plockar in sin egen man. Nu är det pragmatismens räknestickor och kalkylblad som gäller".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!