SD lämnade kyrkan i protest

Sverigedemokraterna lämnade i dag den gudstjänst i Storkyrkan som hölls inför riksmötets öppnande. Det var när Eva Brunne i sin predikan började tala om rasism och främlingsfientlighet som partiledare Jimmie Åkesson och de andra SD-ledamöterna reste sig och lämnade kyrkan.

5 oktober 2010 13:50
-Den rasism som säger att du inte är lika mycket värd som jag, att du ska inte har samma rättigheter som jag, inte är värd ett liv i frihet, och detta av en enda grund - att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld - det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor, sade biskopen.

När TT pratade med Jimmie Åkesson efteråt sade han att han fortfarande skakade av upprördhet. Han menade att biskopens tal var synnerligen olämpligt.

-Det var väldigt tydligt en attack mot oss, säger Åkesson, för dagen i folkdräkt, och hänvisar till att demonstrationerna på Sergels torg i Stockholm i går nämndes i talet.
-Där ropade man att jag skulle utvisas, säger han.

Biskop Eva Brunne var förvånad över att SD valde att lämna kyrkan under pågående gudstjänst.

-Det är alltid tråkigt när människor lämnar kyrkan för att de inte kan, vill eller orkar höra evangelium, säger hon.

På frågan varför hon tog upp rasism i sin predikan svarade Brunne:

-För att det hör till evangelium och för att det är något som förekommer i vår tid. Mitt uppdrag som biskop är att tolka evangeliet in i vår tid.

Hon gav inget rakt svar på frågan om den delen av predikan var direkt riktad till Sverigedemokraterna, men hänvisade till demonstrationen på Sergels torg.

-Det här är något som det samtalas om bland många människor och då måste jag också landa min predikan i det.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund, som satt på samma bänkrad som Jimmie Åkesson och övriga partiledare, är mycket kritisk till Sverigedemokraternas agerande.

-Det är mycket olämpligt att göra på det viset. Det som biskopen talade om var alla människors lika värde och att i det skedet bryta upp från bänkarna och marschera ut som de gjorde rent demonstrativt, visar vilken grundsyn de har, säger Hägglund.
-Om man blir så provocerad när någon talar om alla människors lika värde så att man reser sig och går ut, då visar man tydligt att man är ett extremparti, säger Moderaternas nya gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra.
-Det är underligt att de går ut från Svenska kyrkan under en predikan när man pratar om alla människors lika värde. Det är svårt att förstå vad man har emot det budskapet, säger Centerpartiets ledare Maud Olofsson, som tror att SD:s utmarsch var planerad i förväg.
-Om de ska gå ut varje gång de hör ett budskap som inte tilltalar dem så får de väldigt svårt att vara i Sveriges riksdag.

Enligt Jimmie Åkesson var uttåget spontant. Sverigedemokraterna tänker ändå fortsätta att delta i ceremonin kring riksdagens öppnande.

Erik Almqvist, SD:s pressekreterare och ny riksdagsman, skrev på mikrobloggen Twitter: "Vidrigt politiserad kyrka som tar ställning för vänsterextremister."

"SKAM SKAM SKAM! Skam över svenska kyrkan. SKAM över Biskop Eva Brunne!", skrev Linus Bylund, ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms stad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!