10 001 dörrar är rekord

Under några dramatiska minuter är rekordet hotat. Men till slut hittar Mathias Sundin (FP) rätt bland dörrar, hissar och prång. Han kan knacka på dörr nummer 10 001 och ännu en gång föra fram sitt budskap.

3 september 2010 19:32

Migrationsminister Tobias Billström sägs ha knackat 10 000 dörrar i samband med valrörelsen. Svenskt rekord fram till i går.

 

Nu är han passerad av Mathias Sundin. Sedan Almedalsveckan har Sundin spurtat i elvatimmarspass och hunnit med 200-300 dörrar per dag.

 

Nu står han framför dörr 10 001.

 

Som av en händelse tillhörande Marcus Birro. En annan inofficiell rekordman när det gäller att nå ut till folket i alla möjliga kanaler och sammanhang.

 

Båda syns ofta
- Vi är bra på att synas båda två, konstaterar också Mathias Sundin.

 

Knackningen har föregåtts av lite letande i trappuppgångarna men när han väl är framme släppas Mathias Sundin in direkt. Som den gamle rebell och punkare han är tar Marcus Birro emot den prydlige folkpartisten med öppna armar.

 

- Även gamla punkare kan nyktra till och inse att politiker är människor de också, säger Marcus Birro. Många av dem är dessutom bra människor.

 

Signera roman
De båda hamnar i soffan framför Disneykanalen för att prata val och Mathias Sundins valkampanj.

 

Marcus Birro får dessutom signera sin nya roman Att leva och dö som Joe Strummer och man undrar försiktigt vad Mathias Sundin skulle sätta störst värde på; en röst eller den nya boken. Svaret på frågan blir något svävande.

 

Nu, när rekordet är slaget, trappar Mathias Sundin ned på sitt dörrknackande.

 

Men han försäkrar att han verkligen har knackat eller ringt på de 10 001 dörrarna. Ett flygblad i brevlådan har han inte räknat.

 

En otrevlig person
- Ungefär 5 000 har öppnat, säger han. I stort sett alla har varit trevliga. Jag har bara stött på en enda riktigt otrevlig person som absolut inte ville prata med mig. Och så var det en stor schäfer som höll på att skrämma mig från vettet en gång.

 

- Men jag har varit noga med att inte sälja in mig. Syftet har varit att lyssna på vad folk tycker och tänker inför valet. Det har varit oerhört nyttigt.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnar Hagberg