Hemliga handlingar hittades - i karusell

- Det här kan förstöra min familjs rykte.
Det säger Kennet Pusunc efter att en handläggare på socialkontoret i Norrköping tappat bort ett USB-minne med sekretessbelagd information om hans familj.

30 augusti 2010 07:04

Mitt under pågående Augustifest hittade en tonårspojke ett USB-minne i en karusell i centrala Norrköping.

 

Minnet visade sig innehålla sekretessbelagda uppgifter om Norrköpingsbon Kennet Pusuncs familj, som nyligen har blivit utredda av socialkontoret.

 

Tonårspojken går i samma skola som Kennets dotter och kände därför igen familjens efternamn i ett av dokumenten på USB-minnet. Dagen därpå lämnade han över minnet till henne.

 

Brustit i rutiner
Trots att minnet har återfunnits och att socialkontoret har bett familjen Pusunc om ursäkt är Kennet Pusunc fast besluten att dra socialkontoret inför rätta.

 

- Det här kan förstöra min familjs rykte. Dessutom är jag hundra procent säker på att det finns information om andra familjer på minnet och jag vill inte att det här ska hända ännu fler familjer. Därför tänker jag stämma socialkontoret, säger han.

 

När NT ber handläggaren som tappade USB-minnet om en kommentar avböjer denne och hänvisar till John Törnquist, enhetschef på Socialkontoret. Han medger att socialkontoret har brustit i sina rutiner.

 

- Det är ovarsamhet från vår sida som har skapat den här situationen och givetvis ser vi mycket allvarligt på det inträffade, säger han.

 

Han berättar att socialkontoret har startat en internutredning som ska visa vad som har gått fel och vilka åtgärder som ska vidtas för att det inträffade inte ska ske igen.

 

"Ska hållas inlåsta"
Varför förvarar ni sekretessbelagd information på USB-minnen?

 

- Det är den praxis vi har haft för arbets- och minnesanteckningar hittills. Men de ska hållas inlåsta och får inte lämna kontoret. Nu är det möjligt att vi får anledning att förhålla oss annorlunda till USB-minnen i framtiden.

 

Finns det hemlig information om andra familjer än Pusunc på USB-minnet?

 

- Det går inte att utesluta, mer kan jag inte säga.

 

Hur ser du på att Kennet Pusunc kommer att dra er inför rätta?

 

- Det där är helt upp till honom. I övrigt har jag inga kommentarer till det.

 

Socialkontoret i Norrköping sorterar under socialstyrelsen region sydöst.

 

Sektionschef Lars Berg-strand känner inte till fallet med det borttappade USB-minnet, men utesluter inte att socialstyrelsen kommer att starta en utredning.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!