Allehanda hot del av Markus vardag

I gårdagens tidning berättade vi om folkpartisten som blev misshandlad när han delade ut flygblad. Men det är ett annat parti som, med stor marginal, toppar listan över hot och våld mot dess medlemmar. Sverigedemokraterna.

13 augusti 2010 08:35

I en omfattande enkätundersökning, med över 9 000 tillfrågade kommun- och landstingspolitiker, som gjordes vid Göteborgs universitet förra året ställdes frågan om politikerna någon gång under det senaste året utsatts för hot eller våld på grund av sitt politiska uppdrag. 33 procent av de Sverigedemokratiska fritidspolitikerna svarade ja på den frågan. Det kan jämföras med tvåan, Vänsterpartiet, med nio procent ja-svar, och trean, Moderaterna, med sex procent.

 

Dagliga dödshot
Vi träffar Sverigedemokraternas ordförande i Norrköping och Östergötland, Markus Wiechel, för att tala om hur han upplever situationen.

 

- Den värsta perioden för mig, personligen, var under upptakten till Europaparlamentsvalet förra sommaren. Jag fick dödshot i princip varje dag, säger han.

 

Hoten, berättar Wiechel, kom i alla former. Anonyma telefonsamtal, e-post, bloggkommentarer, brev postade till hans hemadress och i något fall även förföljelse på stan. Men alla hot är inte lika direkta.

 

- Det kan handla om uthängningar på olika hemsidor, i forum på nätet och på Youtube. Mitt telefonnummer och min hemadress sprids. Ibland kan jag få mejl med kommentarer i stil med "vilken ful röd tröja du hade på dig i dag".

Polisen lägger ner

Markeringar helt enkelt. Markus Wiechel berättar att han har polisanmält de flesta hoten mot sin person.

 

- Jag har försökt att anmäla allt, men det är lite tröstlöst då utredningarna hela tiden läggs ned. Det enda tillfället där åtal väckts var när vi blev påhoppade på en gymnasieskola i Linköping, där händelsen fångades på film.

 

Efter valet till Europaparlamentet lugnade situationen ned sig, men Wiechel är säker på att när partiets lokalavdelning drar igång valrörelsen på allvar kommer hoten att börja igen.

 

Läs mer i fredagens NT.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Tjernström