Misshandlades för sitt politiska engagemang

I lördags blev en medlem i Folkpartiet misshandlad när han delade ut flygblad. Folkpartisten arbetar ideellt i riksdagskandidaten José Kimengas personvalskampanj, och händelsen har skakat hela organisationen.
- Jag blir så förbannad, samhället måste agera hårdare mot det politiska våldet, säger José Kimenga.

12 augusti 2010 07:45

Den misshandlade mannen, en 38-åring med somaliskt ursprung, ingår i en grupp av cirka 25 personer som hjälper José Kimenga i årets valrörelse. De hade på lördagen besökt Lindö för att kampanja, dela ut flygblad och diskutera politik med potentiella väljare.

 

- Enligt planen skulle vi åka tillbaka till Norrköping på eftermiddagen för att gå runt i centrum. Jag och den här killen åkte före de andra för att packa upp material, och det var då misshandeln inträffade.

 

Kimenga släppte av 38-åringen utanför Stadsbiblioteket, där gruppen skulle samlas efter nedslaget i Lindö, och åkte själv iväg till andra sidan biblioteket för att parkera bilen.

 

Knäckt näsben
När han kom gående tillbaka såg han på håll att 38-åringen stod och pratade med en grupp människor.

 

- Det såg ut att vara en hetsig diskussion, och plötsligt bröt det ut i slagsmål, berättar Kimenga.

 

38-åringen fick ta emot både sparkar och slag mot ansiktet. Hans näsben knäcktes, och han fördes till akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset.

 

Den misshandlade mannen vill inte själv medverka i media, men säger genom Mathias Sundin, oppositionsråd för Folkpartiet i Norrköping, att han är skakad av händelsen.

 

Utpekad greps
- Han vill helt enkelt vill inte dra mer uppmärksamhet till sin person. Han kommer givetvis att medverka i utredningen och prata med polis och åklagare, säger Mattias Sundin, folkpartiets ordförande i Norrköping.

 

Efter misshandeln pekade ett flertal vittnen ut en 45-årig man, även han av somaliskt ursprung, som snart kunde gripas av polisen misstänkt för misshandeln.

 

Enligt José Kimenga var anledningen till att 45-åringen tog till nävarna att han inte tyckte att landsmannen skulle hjälpa ett "dåligt parti".

 

- Innan han slog hade han skrikit: "Varför gör du så här?", "hur kan du som somalier hjälpa ett sånt parti?", berättar Kimenga.

 

45-åringen fördes till polisstationen, och hördes av en utredare. Bara timmar efter misshandeln släpptes han på fri fot igen, något som upprör Mathias Sundin

 

Anhölls inte
- Han kom ut från polisen snabbare än vad vi kom ut från akuten. Det gör att man måste fråga sig om något inte är rejält snett. Jag tycker att det är märkligt att man inte anhöll den här mannen, säger Mathias Sundin, som efter att ha fått information om händelsen genast åkte till sjukhuset för att stötta partikollegan.

 

Läs mer om våld mot politiker i torsdagens NT.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Tjernström