Tiggare avvisas inte i Östergötland

I Stockholm och Göteborg avvisar polisen romer som tigger trots att tiggeri inte är olagligt.
I Östergötland värnar polisen uppehållsrätten och avvisar bara utlänningar som begår grova brott.

30 juli 2010 22:27
I år har 50 romer avvisats från Sverige därför att de har ägnat sig åt tiggeri, uppger Ekot. Trots att de är medborgare i ett annat EU-land har svensk polis avvisat dem. EU-medborgare får enligt uppehållsrätten vistas i ett annat medlemsland under tre månader utan att vare sig arbeta eller studera.

 

Avvisat 29 romer
Polisen i Stockholm har vid ett och samma tillfälle avvisat 29 romer med hänvisning till utlännings-
lagen. Stockholmspolisen menar att lagen ger dem rätt att skicka utlänningar ur landet som de misstänker att de inte försörjer sig på ett ärligt vis.

 

Anne Sjö är tillförordnad chef på utlännings-
roteln i Norrköping och hon förklarar att polisen i Östergötland inte alls delar Stockholmspolisens syn på saken.

 

- Det här har länge varit omdiskuterat och nu försöker vi få en samsyn inom polisen så att tiggeri och uppehållsrätt hanteras likadant över hela landet. Här i Östergötland håller polisen hårt på uppehållsrätten, vi har inte avvisat någon person på grund av tiggeri, säger Anne Sjö.

 

Inte förbjudet att tigga
Anne Sjö berättar att den diskussion som polisen och Migrationsverket för handlar om fall där utlänningar försöker få socialbidrag eller hotar allmän ordning där polisen kan få avvisa dem från landet.

 

- Även om man har rätt att turista i ett annat EU-land i tre månader får man inte göra vad som helst där. Det inte är förbjudet för vuxna att tigga i Sverige, men det är inte tillåtet att tvinga barn att göra det. En sådan handling skulle kunna vara skäl för avvisning, men det har inte prövats än, berättar Anne Sjö.

 

Hon förklarar att tiggeri och dagdriveri inte är något olagligt för svenska medborgare och kan därför inte heller vara det för utlänningar.

 

- Polisen i Östergötland avvisar bara personer som begår grövre brott under den tid de är här, inte om de gör sådant som är lagligt i Sverige, förklarar Anne Sjö.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!