Lever på minimum i väntan på utvisning

Nu har det gått drygt ett år sedan familjen Uka fick sitt beslut om utvisning till hemlandet Kosovo. Eftersom man motsätter sig utvisning tvingas familjen, som har två gravt hjärnskadade döttrar, leva på 3000 kronor i månaden.

18 juni 2010 13:32

 

NT har tidigare berättat om familjen Uka och deras kamp för att få stanna i Sverige. Döttrarna Edwarta och Elmira lider båda av grava neurologiska funktionshinder, ett faktum som fick familjen att söka sig till Sverige för snart tre år sedan i hopp om att döttrarna skulle få hjälp till ett mer värdigt liv.

 

I april förra året kom Migrationsdomstolens besked. Döttrarnas sjukdom anses inte vara livshotande, och därför finner man ingen anledning att bevilja uppehållsstillstånd för familjen.

 

- Jag var 100 procent säker på att få stanna i Sverige, så vi sålde vårt hus i Kosovo innan vi åkte. Jag har alltid hört att Sverige är ett humanitärt land, därför var jag så säker på att mina flickors sjukdom skulle vara skäl nog att få uppehållstillstånd här, säger mamma Xhemile Uka.

 

Vanligtvis har en person med utvisningsbeslut två veckor på sig att lämna landet. Varför familjen Uka hittills har fått stanna i över ett år sedan beslutet togs kan Kristina Kranjcevic på Migrationsverket inte uttala sig om.

 

- Det kan finnas flera orsaker till att en utvisning inte kan genomföras. Det kan vara enskilda omständigheter som gör att det tar längre tid. Vi inser att det många gånger kan vara en svår situation för en familj som utvisas, och väljer därför att visa viss respekt för familjen så att de hinner förbereda sig, säger Kristina Kranjcevic, expert på återvändande och förvar på Migrationsverket.

 

Läs mer i lördagens tidning.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Andersson