Borg höll det första valtalet i Norrköping

- Det här är enligt min uppfattning en av de viktigaste valrörelser vi kommer att få uppleva.
Det framhöll finansminister Anders Borg (M) på lördagen. Han inledde då valrörelsen genom att i sin gamla hemstad Norrköping tala inför partikamraterna i länet.

27 mars 2010 12:15
Med hästsvansen käckt på svaj anlände Anders Borg till Pronova-huset bara ett tiotal minuter innan det var dags att tala inför Moderaterna i Östergötland. Under lite småprat över en snabb kopp kaffe inför talet framgick att landets finansminister inte helt har klippt av rötterna med Norrköping.

 

- Jag håller kontakten via mina föräldrar och svärföräldrar som bor i Norrköping. De är hos oss ganska ofta.

 

Klarat krisen bra
Och, ansåg Borg, Norrköping har klarat av finanskrisen bra. Särskilt jämfört med hur kommunen drabbades under den ekonomiska krisen på 90-talet.

 

- Den här gången har man klarat sig bättre. Man är inte längre så beroende av några få, stora arbetsgivare.

 

I sitt tal inför partikamraterna var Borg optimistisk om landets framtid.

 

- Sverige är nu på väg ur den värsta ekonomiska krisen sedan depressionen. Och Sverige har klarat sig bra, konstaterade Borg och jämförde med situationen i de andra europeiska industriländerna.

 

Arbetslinjen gäller
Inte oväntat ansåg Borg Alliansens arbetslinje - att det ska löna sig att arbeta - vara en av grundpelarna för att bibehålla och stärka landets ekonomi.

 

Han varnade också för att framtida löneökningar kommer att ätas upp av höjda skatter på bland annat löner och bensin om de rödgröna skulle vinna valet.

 

Skattehöjningar som, ansåg Borg, i så fall skulle drabba låg- och medelinkomsttagare hårdast. Följden skulle bli minskad köpkraft, minskad konsumtion och ökat bidragsberoende.

 

Ett ödesval i höst
Höstens val blir därför enligt Anders Borg ett ödesval.

 

- I grund och botten är det här en förtroendeomröstning. Det här är ett allvarligt vägval om svensk ekonomi.

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingemar Norgren