Djurparkens nya linbana är världsunik

I Safariparken slopas bilarna. I stället hamnar besökarna i burar som svävar över de vilda djuren.

16 mars 2010 00:00
Djurparkens vd Magnus Nilsson är stolt som en tupp. Eller kanske som djurens konung. Efter mer än två års förhandlingar har han landat koncernens största investering någonsin - en ny typ av linbana, värd 122 miljoner kronor.

 

Sommaren 2011 ska besökarna ömsom sväva högt, ömsom sänkas ner likt smarriga mumsbitar på två och en halv meters höjd ovanför lejon, björnar och vargar.

 

- Åkattraktionen ska kännas som att sväva i en luftballong över savannen. Det ska vara pirrigt nära men samtidigt kännas tryggt och säkert, säger Magnus Nilsson.

 

Han förklarar att linbanans stationsbyggnad ska byggas på det så kallade Rövarpasset som ligger på krönet av den branta backen på väg från Marine World mot aphuset.

 

Värmer upp med video
Tankarna ska, liksom de senaste årens satsningar, gå till amerikanska temaparker som Sea World, Disney och Universal Studios.

 

- Liksom där ska besökaren få upplevelser redan i kön.

 

En film med säkerhetsinstruktioner ser vd:n som en bra uppvärmning innan man åker iväg i den lilla buren.

 

För den 26,5 minuter långa åkturen ser han oändliga möjligheter. Med påhakbara bord tänker han sig att tidiga gäster ska kunna starta dagen med en safarifrukost medan kvällsgäster kan njuta av en vild drink i solnedgången. Påstigningshöjden och de fällbara sätena ska göra turen smidig för rörelsehindrade.

 

- Fönstren ska vara öppna på sommaren så att man kan känna doften. På vintern, som exempelvis på sportlovet, ska man kunna åka med stängda fönster.

 

- Och i högtalarna kan man få en guidning. Vi börjar med svenska, finska eller engelska men kan tänka oss att utöka med fler språk.

 

Men under sommarens mest hektiska dagar ska åkturen, som fått namnet Safari, kunna klara 1 200 resenärer i timmen. 78 vagnar tar vardera åtta personer.

 

Ingår i priset
Åkturen kommer att ingå i biljettpriset och i priset för årskortet.

 

Magnus Nilssons långsiktiga mål är att sätta Kolmårdens djurpark på Europakartan.

 

- Sådana här världsunika satsningar gör att vi får hit fler utländska besökare, säger han.

 

Styra genom utfodring
När nya linbanan öppnar försvinner biltrafiken från safariparken. Ett beslut som vd:n tycker känns helt rätt. Både av miljöskäl och för att turisterna får lättare att uppleva djuren.

 

- Genom utfodring kan vi styra djuren så att de är nära besökarna.

 

En som hoppas att inte närkontakten ska bli alltför stor är NT:s Michael Svensson. Under måndagsförmiddagens fotografering i Djurparken lyfte den revirstinna lejonhannen Malik på svansen och riktade en tvåmetersstråle rakt mot fotografen. Tyvärr var det ingen som fångade dramat på bild.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!