HA-medlem fick tips av ordningsvakt

Ordningsvakten tipsade en företrädare för Hells Angels att en man som utgav sig för att vara prospect till mc-klubben fanns på en krog. Nu har ordningsvakten förbjudits att utöva sitt yrke.

30 januari 2010 11:06

I början av förra året bedrev polisen hemlig telefonavlyssning mot en medlem i MC Sweden i Norrköping - mc-klubben som nyligen upptagits som fullvärdig avdelning i Hells Angels.

Under natten till den 9 januari blev medlemmen uppringd av ordningsvakten som berättade att en av gästerna på en restaurang i Norrköping felaktigt utgav sig för att vara en så kallad prospect till mc-klubben.

Okänt offer
På det avlyssnade samtalet frågade ordnings- vakten, som inte var i tjänst den aktuella natten, om mc-medlemmen ville ha dit sitt "crew". Medlemmen uppmanade ordningsvakten att hålla kvar personen i fråga innan han via telefon gav en sympatisör i uppgift att åka till restaurangen. Polisen är övertygad om att mannen som utgav sig för att vara prospect blev misshandlad - men brottsoffret har inte kunnat identifieras.

Kallades "broder"
Samma natt ringde ordningsvakten till medlemmen och meddelade att "det är klart". I ett annat samtal beskrev medlemmen ordningsvakten som en "broder".

De avlyssnade samtalen ledde till att ordningsvakten blev misstänkt för medhjälp och anstiftan till misshandel och han satt i november förra året häktad i en vecka. Hovrätten upphävde häktningen. Åklagaren förväntas inom kort ta ställning till om ordningsvakten, som nekar till brott, ska åtalas.

Förtroendeskada
Det inträffade har dock redan fått konsekvenser. I november förra året beslutade polisen att tills vidare stänga av ordningsvakten från tjänstgöring. När han valde att överklaga beslutet till länsrätten framförde polisen en rad argument för att han är olämplig att utöva yrket och anförde bland annat följande: "För polismyndigheten framstår det som att han i och med sitt agerande är bärare av HA:s värderingar och ideologi, vilket är en allvarlig förtroendeskada i hans myndighetsutövning som ordningsvakt." Ordningsvakten invände i länsrätten mot detta påstående och försäkrade att han förutom ett intresse för motorcyklar inte delar några värderingar med den kriminella mc-klubben.

Länsrätten anser att polismyndigheten hade fog för sitt beslut och skriver i en färsk dom att det kan antas att mannens förordnande som ordningsvakt kommer att återkallas vid en senare prövning.

Övervakare
En anmärkningsvärd omständighet i fallet är att ordningsvakten även varit övervakare åt mc-klubbsmedlemmen under frivårdens tillsyn. Ordningsvakten hävdar att det är inom ramen för detta uppdrag som han haft kontakter med medlemmen.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!