Grisgårdar får klartecken

Över 40 grisgårdar som Scan stängde av i förra veckan efter skandalen med vanvårdade djur får nu grönt ljus igen av köttjätten för leveranser av slaktfärdiga djur.

1 december 2009 10:10

I Östergötland rör det sig om två gårdar där stoppet hävs.

Scan har enligt ett pressmeddelande besiktigat gårdarna tillsammans med veterinärföretaget Svenska djurhälsovården. Gårdarna finns bland de cirka 90 farmer som polisanmälts av organisationen Djurrättsalliansen, vars bilder av missförhållanden upprört många.

"Ett fåtal har fått anmärkningar på ventilationen och krävs på förbättringar av mer teknisk karaktär. Det är dock inte av den grad som kan försvara fortsatt avstängning", skriver Scan.

Resultaten av besiktningarna visar att Scans bönder i hög grad följer lagar och regler, anser företaget.

Efter skandalen är flera åtgärder på gång som ska förbättra djurskyddet. Redan i nästa vecka ska ett system med djurskyddsdeklarationer införas. Det innebär att veterinärer oftare ska kontrollera djurskyddet på grisfarmerna och rapportera till länsstyrelserna. Det framkom vid ett krismöte mellan jordbruksminister Eskil Erlandsson (C), Jordbruksverket och företrädare för grisbranschen i måndags.

I fredags enades grisbranschen om att införa en certifiering av alla grisföretag. Certifieringen ska göras av en oberoende part som ska kontrollera djuromsorg och livsmedelssäkerhet på de gårdar som ansluter sig till systemet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!