Manifestation till Björn Söderbergs minne

- Vi samlas här för att minnas en modig man. En man som kämpade mot rasism, säger Rickard Karlsson från Norrköpings LS av Syndikalisterna.

12 oktober 2009 22:08
Blommor och tända ljus lyste upp trottoaren vid Hörsalsparken i Norrköping i går. Där samlades ett 40-tal personer för att hedra minnet av Björn Söderberg, som mördades utanför sin bostad för tio år sedan.

 

- Han utmanade de bruna krafterna på sin arbetsplats. Det var ett politiskt mord och vi fortsätter hans kamp. Vi kommer aldrig att låta oss skrämmas till tystnad, säger Rickard Karlsson.

 

Mod och civilkurage är ord som många använde om Björn Söderberg.

 

- Att gruppera människor i religion, sexualitet eller annat och sedan ställa dem mot varandra måste vi motverka. Problemen försvinner inte genom att vi kastar ut alla invandrare. Först när vi kan acceptera att vi människor är olika försvinner problemen. Då får vi ett samhälle med rättvisa och solidaritet, säger Lana från Linköping.

 

 

Fakta Mordet på Björn Söderberg
Den 12 oktober 1999 mördades syndikalisten Björn Söderberg utanför sin bostad i Stockholm. Samma år hade Björn Söderberg sommarjobbat som truckförare på ett lager där han noterade att en facklig förtroendevald hade kläder med nazistiska motiv samt spelade vit maktmusik på arbetsplatsen.

 

Björn Söderberg agerade och kontaktade arbetsplatsens ledning och fackförbundet. Efter några månader fråntogs mannen det fackliga uppdraget och fick sluta på företaget.

 

Förundersökningen kunde inte stärka att den fackliga förtroendemannen varit inblandad i mordet. Två nynazister dömdes för mordet, som enligt Svea hovrätt utförts som hämnd.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!