Humlan satsar på pallplats i Polishund SM

Den som tänker ha något "fuffens" för sig bör ta en extra tankeställare det kommande veckoslutet. Cirka 50-60 av landets bästa polishundar med
förare SM-tävlar i Norrköping.

17 september 2009 17:05

Polishunden Humlan, en sjuårig malinois, är en av fyra polishundar från östgötapolisen som med förare tävlar om SM-titeln ute på Bråvallaområdet.

 

- Förra året kom vi femma och året före på åttonde plats, berättar Mimmi Lindgren, polis sedan snart åtta år och förare till Humlan.

 

- Det har gått bättre och bättre för varje år vi tävlat.

 

Mimmi Lindgren har haft Humlan i lite mer än fyra år. Humlan var först hos en familj som inte trivdes med riktigt henne. Uppfödaren tog tillbaka hunden men tyckte att hon nog skulle bli en bra polishund.

 

En livsstil
Alla tester klarades perfekt och så började en lång utbildning till polishund. Det tar cirka två år från det föraren fått hunden till den kan användas i polisarbete. Efter de åren ska hunden klara jobbet. Träningen fortsätter ändå ständigt.

 

- Hon ser ut lite som en schäfer men rasen malinois är egentligen en belgisk vallhundras som ofta används som tjänstehund. Humlan väger 25 kilo och har väldigt vassa tänder, skrattar polismatte Mimmi.

 

Att vara polishundförare är mer än en heltidssyssla. Det är en livsstil. Hunden lever med familjen och mycket av fritiden ägnas till att träna hunden. Östgötapolisen har 20 polishundar med förare.

 

- Min man är också hundförare, vi har barn och bygger hus. Så man kan ju lätt förstå hur vi har det, skrattar Mimmi Lindgren.

 

- Maken har en schäfer och brukar skämtsamt kalla Humlan för Ikea-schäfer. Men hon har minsann visat att hon kan.

 

Mycket självständig
Lydnad är Humlans starka gren. Något som märks direkt. Hon är oerhört uppmärksam på vad matte gör, vilka order som ges och vad hon själv ska göra. Humlan finns alltid med, både privat och i tjänstebilen.

 

- Hon är väldigt mån om att vara till lags men ändå mycket självständig, något som krävs för att klara jobbet, berättar Mimmi Lindgren.

 

Polishund SM är öppet för allmänheten torsdag till och med söndag. Man tävlar i lydnad, saksök och skydd.

 

- Vi hoppas på en pallplats, säger Mimmi Lindgren bestämt.

 

- Det är klart att det är en fjäder i hatten om det går bra. Och roligt för de andra hundförarna i länet.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Dandels