Fika är mer än bara kaffe

Fler och fler kaffeställen växer upp
i Norrköping. Finns det för många och kan alla överleva
i den ökade konkurrensen? Svaret verkar vara ja.

12 september 2009 00:21
NT tog en kafferunda på stan under fredagseftermiddagen och började längst upp på Drottninggatan där det senaste tillskottet inom kafébranschen etablerat sig.

 

Caroline Berlin och Carina Melefors öppnade sin verksamhet På hörnet så sent som för tre veckor sedan.

 

Måndag och torsdag bäst
- Vår grej är väl mer sallader och ekologiskt samt att vi har glutenfritt. Vi har försökt hitta en egen nisch, men visst har vi många kaffegäster, säger Caroline som tycker att det går bra men fredagar menar hon är lite sämre dagar.

 

- Bästa kaffedagarna är nog måndagar och torsdagar, flikar Carina in.

 

Hos grannen lite längre ner på gatan står Lotta Florentz och säljer kaffe och kaffebröd. Det har hon gjort sedan Åby konditori öppnade här 1993.

 

- Verksamheten har ökat jättemycket. Jag tror att det kan vara så att om man inte har så mycket pengar så tröstäter man, går på kafé och systembolaget, säger hon. Här på konditoriet är det mest gamla stamgäster och de flesta föredrar det vanliga kaffet.

 

Ett annat välkänt ställe hittar vi i varuhusen. Lindahls kom hit i och med att Spiralen byggdes och under de senaste 6-7 åren har man också uteservering som man delar med bland annat Fräcka Fröken.

 

"Lattemammor"
Jessica Andersson är butikschef och hon tror att trenden att gå ut och fika kommer att hålla i sig.

 

- Man kommer inte att sluta fika. Folk tycker om att umgås mer och mer. Det blir också yngre och yngre som fikar. Många dricker kaffe latte och det är många lattemammor som kommer.

 

Mellan varuhusen sitter det en hel del folk och småpratar och dricker kaffe. Vid ett bord sitter fyra tjejkompisar. Det är Frida Jonsson, Lisa Nilsson-Telo, Elin Andersson och Linda Hedlöf.

 

Elin dricker hellre te än kaffe, men att gå ut och fika är en given sak för alla fyra som ser det som socialt och trevligt.

 

- Vi har alltid gått ut. Det finns ju inte så mycket annat att göra, säger Lisa, som tycker det är mysigt och speciellt under sommaren.

 

Längre ned på Drottninggatan har ytterligare ett kafé slagit upp sin portar. Espresso House öppnade under Augustifesten och Kristofer Lindqvist som är platschef berättar att man redan innan var välkända.

 

Bra kundunderlag
- Vi tillhör en kedja, säger han och tycker att de har ett bra kundunderlag. Hos honom dricks det mest kaffe latte.

 

- Det verkar som folk hellre vill ha det än vanligt kaffe, säger han

 

Mycket riktigt så sitter det en par vid fönstret och de har förstås kaffe latte i kopparna. Det är syskonen Natalia och Karen Barrios som likt de flesta går ut och fikar för att träffa lite folk.

 

Vi avslutar så vår lilla kaffevandring med att se hur det ser ut vid Knäppingsborg. Vid bageriet är det endast ett fåtal gäster kvar, men vid Te- och kaffekompaniet sitter två vänninor som är ute och rastar sina hundar och då passar på att ta en fika.

 

Sandra Isfält och Susanne Stråhagen har beställt in och hunnit dricka var sin cappucino och berättar att de går ut och fikar ett par gånger i veckan.

 

- Man går ut för att umgås och prata av sig lite, säger Sandra

 

Fakta Kaffe
I Sverige är kaffet något av en nationaldryck. Vi dricker ungefär 150 liter kaffe per år och person i Sverige.

 

I Norden är det finnarna som dricker mest kaffe. Där dricks det 3,5 koppar kaffe om dagen per person.

 

I Sverige dricker vi 3,2 koppar och i Norge och Danmark dricks det 3 koppar om dagen.

 

Under de senaste 30 åren så har kaffedrickandet minskat. Som mest drack vi 1990 då satte vi i oss 176 liter om året. År 2000 drack vi som minst med 134 liter på ett år.

 

Under 1990-talet började vi också dricka mer av annat kaffe. Espressodrickandet tog fart från några få tiondels procent av den totala konsumtionen av kaffe till drygt två procent idag.

 

Källa: Svensk Kaffeinformation
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!