Plast i Östersjön hotar fiskbeståndet

Östersjön kryllar av farliga plastpartiklar. Det visar en studie som gjorts bland annat utanför Norrköping.

29 juli 2009 19:27
Det finns många fler plast- och svarta partiklar i haven än vad forskarna tidigare trott. En del av dem är cancerframkallande och giftiga för djur. Andra bär med sig miljögifter.

 

- Det som är mest anmärkningsvärt är att halterna är så höga. 1 000 gånger högre än man tidigare trott, säger Fredrik Norén som är doktor i marin ekologi och på uppdrag av Naturvårdsverket har gjort och analyserat studien.

 

Oroväckande
En av de alarmerande mätningarna gjordes i närheten av Norrköping. Här uppmättes mellan 2 000 och 10 000 partiklar per kubikmeter vatten. Fredrik Norén tror att plastpartiklarna kan vara en viktig förklaring till varför Östersjöfisken är så full av miljögifter. Det kan nämligen vara plasten som transporterar gifterna. Sedan finns partiklar som är giftiga i sig.

 

- Vi vet att svarta partiklar från gummidäck och vägar är miljöfarliga. De är inte bra för vattenlevande djur och cancerframkallande för människor, säger Fredrik Norén.

 

Eftersom han har använt sig av nya slags filter så har många fler och mindre plastpartiklar upptäckts än vid tidigare mätningar. Maria Carlsson, vattenekolog på länsstyrelsen i Östergötland, kände inte till omfattningen på problemet tidigare.

 

- Det är oroväckande att det förekommer så höga halter av material som inte hör hemma i havsmiljön, säger hon.

 

Fler krav
Hon har svårt att uttala sig om åtgärder men förklarar att det satsas en hel del på miljön i Östersjön redan nu.

 

- Skulle det visa sig att det här är ett stort problem och att det blir högt prioriterat så kommer det kanske att hända något, tror hon.

 

Fredrik Norén hoppas att hans rapport som kommer i höst ska leda till att fler krav ställs på vilka plaster som tillverkas - och därmed släpps ut.

 

- Det finns plaster som inte är lika miljöfarliga, men framställningen är dyr, säger han.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Linder