Följer rykten på internet om mordet

Knivdådet på Öland är ännu inte uppklarat. Kalmarpolisen har inte lyckats gripa den person som dödade den 21-årige Linköpingsbon på midsommarafton.

23 juni 2009 16:14

Trots att ett 60-tal personer har förhörts om knivdådet på Öland har polisen ingen tydlig bild av händelseförloppet. På internet florerar nu en rad rykten om vad som inträffade på Gröndals camping i Köpingsvik, norr om Borgholm på midsommarnatten.

Det vanligaste ryktet gör gällande att en grupp ungdomar med invandrarbakgrund sökte bråk med en grupp ungdomar från Linköping.

Olika uppgifter

- Det är ganska många som nämner att det kan vara ett gäng som har invandrarbakgrund. Men vi vet inte om det stämmer. Vi har vittnesuppgifter som pekar åt olika håll, säger Ulf Karlsson, informationschef vid Kalmarpolisen.

Kort efter dådet stoppade polisen ett tiotal ungdomar med invandrarbakgrund som kom från den aktuella campingen.

Samtliga personer i gruppen identifierades innan de fick åka vidare.

- Vi har namn på alla. Men huruvida de har någonting med det här att göra är för tidigt att säga.

Har någon i gruppen delgivits misstanke om brott?

- Nej.

 

Följer nättrafiken

Polisen är väl medveten om den intensiva ryktesfloran på internet och utredarna följer vad som skrivs.

- Många ungdomar är ute på olika hemsidor. Vi hänger med där och tittar på vad som skrivs. Kanske kan vi få en del information.

 

Flera slogs

Enligt polisen är det klart att fyra eller fem personer deltog i slagsmålet som slutade med att den 21-årige mannen tillfogades dödliga skador med kniv. Tre andra personer, en ung kvinna och två män, fick lindriga skador.

Det var många personer i rörelse när bråket utbröt natten till midsommardagen. SOS nåddes av larmet klockan 00.42.

När polisen kom till platsen var situationen tumultartad.

 

Fylla försvårade

Polisen kände sig motarbetad och hade svårt att få fram vittnesuppgifter. Berusningsnivån bland de festande ungdomarna underlättade inte utredningsarbetet i det viktiga inledningsskedet.

- Vi kände oss ifrågasatta.

 

Signalement saknas

Problemet för utredarna i Kalmar är att det fortfarande saknas ett signalement på gärningsmannen - eller gärningsmännen.

- Det är många motsägelsefulla uppgifter. Det fanns hundratals personer på platsen, det var mörkt och många var berusade, säger Ulf Karlsson.

De två kvinnor som utredarna via media har sökt kontakt med hade på måndagen ännu inte givit sig till känna. Polisen tror att de kan ha gjort viktiga iakttagelser.

- De kanske inte har lust att prata, säger Ulf Karlsson.

 

Utnyttjas av extrema

Påståendet om att det skulle vara en grupp ungdomar med invandrarbakgrund som startade bråket har redan utnyttjats av högerextrema kretsar. På en hemsida på internet har en lång artikel publicerats som hävdar att media försöker tysta ner gärningsmännens etnicitet.

Att nätpubliceringen inte uppskattas av alla visas av en kommentar till artikeln. I kommentaren uppmanas de ansvariga för den högerextrema hemsidan att inte göra 21-åringen till en martyr för något som han inte själv stod bakom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!