Maten riskerar göra äldre undernärda

Dietister reagerade starkt när de läste näringsvärdet på mat kommunens äldre får genom hemtjänsten. Vissa av rätterna innehöll så få kalorier att de måste kompletteras för att utgöra en fullvärdig måltid.

22 juni 2009 00:27
Det handlar om den omtalade färdigmaten från Matfabriken i Sala. Under en månads tid samlade Hanna Nixon, legitimerad diestist vid Vrinnevisjukhuset, ihop etiketter privat och det visade sig att näringsvärdet varierade kraftigt. Raggmunkar var den rätt som innehöll flest kalorier, 932, medan kokt torsk med potatis var den rätt som innehöll minst, endast 336. Dessutom står det med finstilt text att rätterna bör kompletteras med mjölk, två skivor bröd med margarin eller smör, 50 gram sallad och en deciliter morötter, paprika och vitkål. Det tror inte Hanna Nixon att många gör, tvärtom tror hon att det är vanligt att dela matlådan till lunch och middag, både av ekonomiska skäl och för att aptiten tryter.

 

I genomsnitt hamnade näringsvärdet på 400 kalorier under månaden. Hanna Nixon berättar att rekommendationen är 400-600 kalorier per måltid, beroende på individuella förutsättningar. Väljer man rätter med lågt näringsvärde eller att dela upp maten på två måltider når man alltså inte upp till rekommendationerna.

 

- Det här är en katastrof, inte konstigt att de blir undernärda, säger Hanna Nixon.

 

Bryter ner muskler
Under hösten förra året beslutade Europaparlamentet att en minskning av undernäringen i vård och omsorg ska vara centralt inom EU de närmsta fem åren. En grupp läkare, sjuksköterskor och dietister, de flesta från Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, efterlyste så sent som 9 juni politisk handling i frågan på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt. I artikeln framgår att minst 25 procent av alla patienter som skrivs in på sjukhus i Sverige visar tecken på undernäring. Nya data visar också att bland hemmaboende personer i åldern 75-85 riskerar 15 procent undernäring.

 

Går igenom recepten
- Man bryter ner sig själv, musklerna försvinner. De äldre får svårare att stå emot infektioner, klara av dagliga sysslor och man kan bli deprimerad, berättar Evalill Grönberg.

 

I det långa loppet innebär det längre vårdtider och större ekonomisk belastning inom sjukvården.

 

Philip Karringer är verksamhetsansvarig för Matfabriken i Sala, som tog över matdistributionen i januari i år. Han berättar att man håller sig till de rekommendationer som företagets egna dietister sätter. Samtidigt går företaget igenom samtliga recept för att göra förbättringar just nu.

 

- Det kan ha varit ett intervall då näringsvärdena inte varit uppdaterade men det beror även på vilken rätt man analyserar. Torsk innehåller naturligt mindre kalorier än till exempel oxjärpar, säger han.

 

Gunilla Lundberg, programansvarig på vård- och omsorgskontoret vill i nuläget inte uttala sig angående den berörda maten.

 

- Vi avvaktar med att uttala oss tills vi har tagit del av underlaget, säger hon.

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Camilla Wegeman