Anna från Piratpartiet fick 3 730 kryss

Att kryssas eller inte det är frågan? NT har gått igenom hur många kryss östgötska kandidater fick i valet till Europaparlamentet.

10 juni 2009 23:10
Sammanlagt var det 17 östgötar som fanns med på valsedlarna i valet till Europaparlamentet. En del hade satsat på egna personliga kampanjer. För andra var det strunt samma. Göran Färm, Carl Schlyter och Lena Ek har vi uppmärksammat. Men hur gick det för de andra? Blev det som de hade tänkt sig?

 

- Det är jättekul att så många har kryssat mig, säger Anna Svensson (PP) från Norrköping.

 

Hon blev duktigt kryssad med 3 730 kryss. Hon tror att hon fått så många kryss på grund av att hon är ifrån Östergötland och att många känner till henne här. Partiet blev också starkast just i Östergötland med åtta procent.

 

- Ändå har jag inte bedrivit någon kampanj, säger hon.

 

En annan vinnare skulle Christina Doctare (KD) från Vadstena kunna sägas vara. Hon stod på fjärde plats på partiets valsedel och har kryssats upp till en tredje plats. Resultatet är så pass bra att hon hade fått en plats i parlamentet om Kristdemokraterna hade gjort ett bra val. Nästan åtta procent av partiets kryss och sammanlagt 11 226 kryss.

 

En del personer satsade inte särskilt hårt, eller inte alls, på personvalet. Ett sådant exempel är vänsterpartiets Elin Melander från Norrköping. Ändå kryssade 145 personer henne.

 

- Jag vet inte alls vad det beror på. Jag tror inte på personval. Det tar för mycket fokus från partiet. Jag tror inte att det är bra. Jag kryssade inte ens själv i valet, säger hon.

 

José Kimenga (FP) hade höga förhoppningar före valet och kampanjade väldigt aktivt för sitt namn. Han fick bara 386 kryss.

 

- Jag är ändå nöjd. Det viktiga var att mobilisera människor att gå att rösta på Folkpartiet och vi har gjort ett väldigt bra val. Det måste jag vara nöjd med. Jag tycker också att det känns bra att så pass många har kryssat just mig. Det betyder att mitt EU-positiva budskap har gått fram, säger han.

 

fakta Krysslistan Östergötland
Carl Schlyter (MP), Linköping 88 712 personröster

 

Lena Ek (C), Valdemarsvik 57 652 personröster

 

Göran Färm (S), Norrköping 20 043 personröster

 

Christina Doctare (KD), Vadstena 11 226 personröster

 

Kristin Lilieqvist (MP), Uppsala (Linköping) 4 827personröster

 

Anna Svensson (PP), Norrköping 3 730 personröster

 

Ann-Cathrine Hjerdt (M), Linköping 2 390 personröster

 

Gunilla Almesåker (FP), Linköping 546 personröster

 

Muharrem Demirok (C), Linköping 493 personröster

 

Sirpa Mikkola-Karlsson (V), Motala 412 personröster

 

José Kimenga (FP), Norrköping 386 personröster

 

Tuula Hjelm (JL), Norrköping 299 personröster

 

Elin Melander (V), Norrköping 145 personröster

 

Lars Eklund (KD), Linköping 95personröster

 

Kerstin Hildebrand (V), Norrköping 54 personröster

 

Sven Brus (KD), Norrköping 30 personröster

 

Fotnot: Kryssen till småpartier tillkänages under torsdagen. På Nationaldemokraternas lista finns Sven Erik Johansson från Norrköping.

Fotnot:
Länsstyrelsens sammanräkning av personkryss avser 6059 av 6060 distrikt.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!