Piratpartiet har starkt stöd i länet

Piratpartiet har sina flesta väljare i Östergötland. Enligt de första prognoserna fick partiet åtta procent i länet. Valvaka hölls i Linköping och ganska snart stod det klart att partiet förmodligen får två mandat - men jublet uteblev.

8 juni 2009 00:10

Piraterna har helt enkelt kallt räknat med att få ett eller kanske två mandat.

- De måttfullt hoppfulla har pratat om två mandat och de mer hoppfulla om två eller tre, konstaterar Gabriel Sjölund, ledare för Östergötlands valkrets.

När partiets sjunde namn på listan, Anna Svensson, anländer till valvakan är den websända tv:n redan uppmonterad och partimedlemmarna tittar koncentrerat på statsvetaren Sören Holmberg.

Men trots att jublet uteblivit i lokalen är hon positiv.

- Det är jättekul, men vi hade nog väntat oss ett eller två mandat. Nu måste de andra ta vår politik på allvar.

Anna Svensson är 28 år. Hon bor i Norrköping, men jobbar i Linköping på analysföretaget Alcontrol. Hon har inte drivit någon egen krysskampanj, all hennes fritid den senaste månaden har gått åt till att leverera valsedlar.

Hon räknar med att det blir Christian Engström, Nacka och Amelia Andersdotter från Lund som får ta plats i parlamentet.

Och hon hoppas på att valresultatet ska smitta av sig på riksdagsvalet nästa år.

- Det kan det nog göra. Nu måste de andra partierna integrera våra frågor i sin politik. Det blir svårt att gå till val nu och stödja Ipred eller FRA.

Vilken grupp de ska tillhöra är fortfarande oklart. Den gröna gruppen skulle kunna vara bra, dels för att de gröna tycker ganska lika i frågan om internet, dels för att den gröna gruppen är ganska liten och därmed lättare att få inflytande i.

Å andra sidan lockar den liberala gruppen också. Den är större och har mer inflytande i parlamentet men kan å andra sidan vara svårare att få inflytande i.

- Vi får se vad som händer. Man vet inte förrän efter valet vilka grupperingar det blir, konstaterar Anna Svensson.

Både den liberala gruppen och den gröna gruppens nuvarande representanter har sagt att de välkomnar Piratpartiet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Corren